Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic, neschimbată în ultimul deceniu

Ponderea combustibililor fosili în totalul mixului energetic mondial este la fel de mare ca în urmă cu un deceniu, în pofida scăderii costului energiilor regenerabile și a presiunii exercitate asupra guvernelor pentru a acționa în privința schimbărilor climatice, se arată într-un raport realizat marți de rețeaua de politici energetice verzi REN21, potrivit Reuters.

Utilizarea combustibililor fosili a persistat pe fondul creșterii cererii de energie la nivel mondial, al consumului continuu și al investițiilor în noi centrale pe bază de combustibili fosili, precum și al utilizării mai reduse a energiei din biomasă – cum ar fi lemnul sau deșeurile agricole – pentru încălzire și gătit, se arată în raport.

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, gazul și petrolul, creează dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală.

Pe măsură ce concentrația emisiilor de CO2 din atmosferă a crescut la niveluri record, s-au întețit și apelurile pentru ca guvernele să reducă mai mult emisiile și să limiteze utilizarea combustibililor fosili pentru a îndeplini obiectivele climatice globale.

REN21 a precizat că ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global a fost de 80,2% în 2019, față de 80,3% în 2009, în timp ce energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, au reprezentat 11,2% din mixul energetic în 2019 și 8,7% în 2009, se arată în raport.

Restul mixului energetic cuprinde biomasa tradițională, utilizată în mare parte pentru a găti sau a încălzi locuințele în țările în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, în multe regiuni, inclusiv în părți din China, Uniunea Europeană, India și Statele Unite, este acum mai ieftin să construiești noi centrale eoliene sau solare fotovoltaice decât să operezi centralele pe cărbune existente.

De asemenea, în multe locuri, sursele de energie regenerabilă depășesc noile centrale electrice pe bază de gaze naturale din punct de vedere al costurilor și sunt cele mai ieftine surse de energie electrică în țări de pe toate continentele mari, se arată în raport.

„Ne trezim la realitatea amară că promisiunile politicii climatice din ultimii zece ani au fost în mare parte vorbe goale. Ponderea combustibililor fosili în consumul final de energie nu s-a mișcat cu un centimetru”, a declarat Rana Adib, directorul executiv al REN21.

În multe țări, pachetele de redresare economică COVID-19 au ca scop stimularea investițiilor suplimentare în energia regenerabilă. Însă investițiile în regenerabile reprezintă doar aproximativ o șesime din investițiile în combustibili fosili, se mai arată în raport.

spot_img

Ultimele știri