250 de companii mari sunt responsabile de mai bine de o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, doar 11% și-au asumat obiective ambițioase de a reduce aceste emisii până în 2030.
Oamenii de știință subliniază în mod repetat că trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 45% la nivel mondial până în 2030 dacă vrem să avem vreo șansă de a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris și de a evita o încălzire catastrofică a Pământului.
Cu toate acestea, 41 din cei 250 de mari emițători corporativi din lume – sau 16% – abia încep să-și evalueze emisiile, fără obiective anuale de reducere a emisiilor, arată o analiză a firmei de cercetare Signal Climate Analytics.
Și, în timp ce restul companiilor și-au stabilit obiective până în 2050, numai 27 – adică 11% – și-au setat planuri pe termen scurt, până în 2030, de a reduce emisiile.
Mulți militanți spun că este crucial ca marii poluatori să stabilească astfel de obiective intermediare, astfel încât autoritățile să poată măsura și conduce progresul global către obiectivele de la Paris.
Pentru a încerca să accelereze luarea de decizii, grupul G7 al națiunilor bogate a susținut luna aceasta măsuri pentru a forța companiile să își dezvăluie expunerea la riscurile legate de climă, crescând presiunea asupra acestora pentru a pune în aplicare un plan care să le atenueze.
„Fără mai multe stimulente pentru ca 80% dintre companiile din aceste sectoare cheie să-și dezvăluie planurile de bază, este puțin probabil să avem informațiile necesare pentru ca piețele și autoritățile de reglementare să acționeze în mod constructiv”, a declarat Tim Nixon, director executiv al firmei de cercetare a datelor Signal Climate Analytics.