Un studiu efectuat in districtul Los Angeles, si publicat in American Journal of Epidemiology, demonstreaza efectele daunatoare ale aerului poluat asupra femeilor insarcinate, informeaza Reuters.
Datele sugereaza ca femeile care traiesc in zone cu nivel ridicat de monoxid de carbon, provenit in special din traficul aglomerat, au sanse de 10% pana la 25% ca atunci cand sunt insarcinate sa nasca prematur (pana in 37 de saptamani de sarcina), in comparatie cu femeile care locuiesc in zone mai putin poluate. Acest lucru se verifica in mod special la femeile care respira un aer poluat in timpul primelor trei luni de sarcina sau in timpul saptamanilor dinaintea nasterii.
Cercetatorii subliniaza ca asocierea dintre aerul poluat si riscul ridicat al nasterii premature persista dupa eliminarea altor factori care duc in mod traditional la probleme de acest gen, cum sunt fumatul activ si pasiv si consumul de alcool. „Poluarea aerului din L.A. ramane o problema de sanatate publica, care afecteaza intreaga populatie, in special femeile insarcinate” a declarat Dr. Beate Ritz de la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii California, Los Angeles.
Ritz si colegii cercetatori au colectat informatii detaliate de la peste 2.500 de femei care au nascut in L.A. in 2003. Prin efectuarea interviurilor personale cu femeile, oamenii de stiinta au fost capabili sa separe cazurile de nasteri premature provocate de poluare de cazurile specifice de nasteri premature.
„Grupul nostru de cercetatori a raportat si inainte despre riscurile la care se expun femeile insarcinate care traiesc in locuri poluate, dar pentru ca nu aveam ca surse de cercetare decat certificatele de nastere, teoria noastra putea fi contestata foarte usor. Acest nou studiu ajuta la confirmarea descoperirilor noastre anterioare, conform carora, poluarea provenita in special de la noxele eliminate de masini, creste riscul nasterilor premature, chiar si cand luam in considerare ceilalti factori nocivi”, a explicat Beate.
„Cercetarile care demonstreaza efectele nocive ale poluarii pot ajuta oamenii politici si marile companii sa cantareasca costurile si beneficiile reducerii poluarii in termini de investitii si sanatate publica”, a incheiat Beate.
Foto: Reuters