Poluarea ridicată poate duce la pierderea vederii, în cazul celor mai în vârstă

Un studiu recent a arătat că poluarea ridicată a aerului crește chiar și cu 91% șansele, în cazul celor peste 50 de ani, de a dezvolta degenerescența maculară legată de vârstă, o boală care poate duce la afectarea ireversibilă a vederii. Soluția este purtarea unei măști antipoluare.

biciclete legea bicicletei

Studii anterioare au arătat că expunerea îndelungată la aerul poluat este legată de un risc mare de a dezvolta boli respiratorii și cardiovasculare. Acum, o cercetare din Taiwan sugerează că și vederea poate fi afectată, în special în cazul celor mai în vârstă.

Cercetătorii au analizat datele privind 40.000 de persoane, cu vârste de peste 50 de ani, din cadrul unui studiu care s-a desfășurat între 2000 și 2010. Au calculat expunerea fiecărei persoane la poluanți precum dioxid de azot și monoxid de carbon, ambele foarte întâlnite în zonele urbane cu trafic intens.

Analiza a avut rolul de a vedea dacă există vreo legătură dintre poluare și degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), o boală care apare după 50 de ani, care implică inflamarea și degenerarea părții centrale a retinei, care duce la afectarea ireversibilă a vederii.

Concluziile au arătat că da, există o legătură. Cei care erau cei mai expuși la acești poluanți aveau și cea mai mare incidență de DMLV. Concret, cei care trăiau în zone cu nivel ridicat de dioxid de azot aveau cu 91% mai multe șanse să dezvolte boala față de cei foarte puțin expuși, iar cei expuși unui aer cu concentrație mare de monoxid de carbon erau cu 84% mai predispuși să sufere de această afecțiune.

Primul sfat pe care l-a dat Suh-Hang Hank Juo, de la Universitatea de Medicină din China, și autorul studiului, a fost evitarea mersului pe bicicletă și a alergatului la orele de vârf.

„Rezultatele noastre arată că riscul apare la persoanele care trăiesc în cea mai mare poluare. Asta înseamnă că dacă reducem expunerea, riscul poate fi redus în mod semnificativ”, a spus acesta pentru Bicycling.

Însă, dacă ești o persoană care face naveta pe bicicletă, s-ar putea să fie dificil să urmezi acest sfat. În acest caz, ce poți face să-ți protejezi ochii este, în mod surprinzător, să-ți acoperi gura cu o mască antipoluare cu filtru de particule sau măcar cu o eșarfă foarte densă.

Atât dioxid de azot, cât și monoxid de carbon sunt purtate către ochi prin sânge, a explicat profesorul. Ochii au nevoie de o circulație abundentă a sângelui pentru a suplini nutrienții și pentru a elimina impuritățile, deci trucul este să ții acești poluanți în afara sistemului sanguin.

Când poluanții intră în gură și în nas, sunt transportați prin sistemul respirator către sistemul sanguin. Acoperindu-ți fața, în special gura, scazi cu mult cantitatea de poluatori care îți pătrunde în organism.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri