Studiu: Poluarea fonică din orașe afectează animalele din ariile naturale protejate

După ce au mapat nivelul de poluare fonică din mai multe arii protejate ale Americii, niște cercetători au descoperit că poluarea fonică produsă de oameni a fost cauza pentru care nivelul de zgomot înregistrat în parcurile naturale protejate s-a dublat. Studiul a fost publicat în revista Science.

poluare fonica
foto: wikimedia commons

Cercetătorii avertizează că acest tip de poluare nu este nociv doar pentru animalele care se folosesc zgomote pentru a vâna sau pentru a se hrăni, ci afectează și sănătatea oamenilor. Poluarea fonică produsă de mașini sau de echipamentele de construcții poate tulbura somnul, provoca stres sau poate afecta concentrarea. În plus, ei susțin că, din cauza dezvoltării sectorului rezidențial și industrial, în SUA multe arii naturale protejate se află la o distanță de aproximativ un kilometru față de un drum.

Oamenii de știință din cadrul Serviciului Național pentru Parcuri și din Universitatea de Stat din Colorado au analizat peste un milion de ore de înregistrări din 492 de locații protejate din SUA – rezervații naturale sau parcuri naționale. În SUA, aceste parcuri naționale au limite de zgomot care variază și care sunt impuse de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA). După ce au analizat aceste înregistrări, au făcut estimări pentru toate ariile protejate din SUA.

Folosind un simulator, cercetătorii au estimat zgomotul ambiental pentru fiecare arie naturală protejată, după care au comparat cele două scenarii: arii naturale protejate cu și fără zgomot produs de oameni.

Potrivit studiului, în aproximativ 2/3 din locațiile analizate poluarea fonică produsă de activitățile umane din orașe a dublat nivelul de zgomot din ariile naturale protejate. În plus, în 1/5 din ariile naturale monitorizate nivelul de poluare fonică produs de oameni a determinat creșterea zgomotului de fond de 10 ori. Cercetătorii dau un exemplu: dacă ciripitul unei păsări, care în mod normal s-ar auzi de la 100 de metri, este supus unor condiții de zgomot de 10 ori mai mari, înseamnă că sunetul acesteia s-ar mai auzi doar pe o rază de 10 metri.

„Am fost surprinși să descoperim niveluri ridicate ale poluării fonice în asemenea cantități în ariile naturale protejate”, a spus Rachel Buxton, biologul care a condus cercetarea.

Citește și: VIDEO Poluarea fonica – top 10 orase cu nivel de poluare ridicat

spot_img

Ultimele știri