Poluarea fonică ameninţă supravieţuirea a 100 de specii. Cercetătorii de la Queen’s University Belfast au descoperit că zgomotul afectează comportamentul unei game largi de specii, inclusiv amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptilieni.
Acest meta-studiu, publicat în Biology Letters, oferă primele dovezi cantitative destinate autorităților, care trebuie să reglementeze mai eficient poluarea fonică, au spus cercetătorii.
Studiul a analizat efectele zgomotului pe șapte grupe: amfibieni, artropode, păsări, pești, mamifere, moluște și reptile.
Dr. Hansjoerg Kunc, de la Școala de Științe Biologice de la Queen’s, a declarat că au găsit dovezi clare că poluarea fonică afectează toate cele șapte grupuri de specii.
Cercetarea a evidențiat o serie de amenințări cauzate de poluarea fonică pentru o serie de specii care ar putea avea implicații pentru supraviețuirea și populația acestora.
Multe specii de amfibieni, păsări, insecte și mamifere comunică producând semnale acustice. Acestea includ informații vitale, cum ar fi alegerea unui partener sau avertismente în caz de pericol.
Mulți se bazează, de asemenea, pe sunetele de vânătoare, iar studiul a descoperit că poluarea fonică face mai dificil să se audă și, prin urmare, să-și găsească prada, forțându-i să investească mai mult timp în aprovizionarea cu alimente, ceea ce ar putea duce la o scădere a acestor specii.
Meta-studiu avertizează că, dacă poluarea fonică reduce capacitatea de a comunica aceste informații vitale, aceasta va avea impact asupra supraviețuirii lor.
India. 18.000 de păsări migratoare, găsite moarte pe un lac
De asemenea, cercetătorii au descoperit că poluarea fonică se extinde până la mare, zgomotul navelor putând îngreuna găsirea recifelor potrivite pentru larvele de pește.
De asemenea, studiul a analizat impactul poluării fonice asupra migrației naturale a animalelor și a constatat că modificările din zonele poluate cu zgomot pot afecta locul unde păsările vor alege să trăiască.
Cercetătorul a precizat că este necesară dezvoltarea unor strategii pentru protejarea vieţuitoarelor de poluarea fonică.
”Acest studiu cantitativ de amploare oferă dovezi semnificative potrivit cărora poluarea fonică trebuie considerată o formă gravă de schimbare de mediu şi de poluare provocată de om, ilustrând modul în care afectează atât de multe specii acvatice şi terestre, Zgomotul trebuie considerat un poluator global şi trebuie să dezvoltăm strategii pentru protejarea animalelor”, a declarat Kunc.