Poluarea cu plastic din oceane poate servi drept sursă pentru noi antibiotice, potrivit unui nou studiu condus de studenți, realizat în colaborare cu Instituția de Oceanografie Scripps. Cercetarea va fi prezentată la conferința Societății Americane de Microbiologie de la Washington, D.C., în perioada 9-13 iunie 2022.
Oamenii de știință estimează că între 5 și 13 milioane de tone metrice de poluare cu plastic intră în oceane în fiecare an, variind de la resturi mari plutitoare până la microplastice pe care microbii pot forma ecosisteme întregi. Resturile de plastic sunt bogate în biomasă și, prin urmare, ar putea fi un bun candidat pentru producția de antibiotice, care tinde să apară în medii naturale extrem de competitive, potrivit ScienceDaily.
Pentru a explora potențialul plastisferei de a fi o sursă de antibiotice noi, cercetătorii au modificat abordarea științei cetățenești de la Tiny Earth (dezvoltată de Dr. Jo Handelsman) la condițiile marine. Cercetătorii au incubat plastic din polietilenă de înaltă și joasă densitate (tipul întâlnit frecvent în pungile de băcănie) în apă lângă Scripps Pier din La Jolla, California, timp de 90 de zile.
Cercetătorii au izolat cinci bacterii producătoare de antibiotice din plasticul oceanic, inclusiv tulpini de Bacillus, Phaeobacter și Vibrio. Ei au testat izolatele bacteriene împotriva unei varietăți de ținte Gram pozitive și negative, constatând că izolatele sunt eficiente împotriva bacteriilor utilizate în mod obișnuit, precum și a 2 tulpini rezistente la antibiotice.
„Având în vedere criza actuală a antibioticelor și creșterea microbilor, este esențial să se caute surse alternative de antibiotice noi”, a spus autorul principal al studiului, Andrea Price, de la Universitatea Națională. „Sperăm să extindem acest proiect și să caracterizăm în continuare microbii și antibioticele pe care le produc”.
Acest proiect privind producerea de antibiotice care să folosească poluarea cu plastic din oceane a făcut parte dintr-un proiect de educație STEM finanțat de Fundația Națională pentru Știință din SUA.
Citește și: Microplasticele au ajuns chiar și în Antarctica