Poluarea cu nutrienți din pânza freatică s-a redus cu 50%

Pe parcursul celor 8 ani de derulare a proiectului ”Controlul integrat al poluării cu nutrienți” concentrația de nutrienți din pânza freatică din zonele afectate s-a redus cu 50%, a declarat, miercuri, Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor.

Din punctul meu de vedere, rezultatele proiectului vorbesc de la sine, având în vedere că în zonele vulnerabile identificate în anul 2007, la demararea proiectului, concentraţia de nitraţi din apă a fost redusă cu peste 50%. Mai mult, procentul populaţiei din zona de intervenţie a proiectului, care a adoptat măsuri de prevenire şi remediere pentru reducerea descărcărilor de nutrienţi, a crescut de la 3% în 2009,  la peste 60% în prezent, iar reducerea încărcării cu azot este de peste 300 tone pe an”, a declarat Adriana Petcu.

În cadrul proiectului, care a asigurat o finanțare de 60 de milioane de euro, au fost realizate 83 de platforme comunale şi peste 1.200 de platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd, s-au plantat peste 250 de hectare de perdele forestiere în 63 de localităţi, s-au construit peste 170 de km de reţele de canalizare în 11 localităţi şi o staţie de producere de biogaz.

Guvernul României, prin Ministerul Apelor şi Pădurilor, a decis acordarea unei finanţări suplimentare, de 50 de milioane de euro, pentru etapa a II-a a proiectului. Finanţarea va fi acordată pentru încă 5 ani, până în 2022”, a mai spus ministrul Apelor și Pădurilor.

Aceasta a explicat că începând din 2015, fermierii care solicită plăţile directe din fonduri europene şi de la bugetul de stat, dar şi prin schemele de plată din cadrul PNDR 2014-2020, trebuie să se conformeze cu cele 20 de norme de eco-condiţionalitate, printre care se numără și obligativitatea accesului la capacităţi de depozitare a gunoiului de grajd şi respectarea prevederilor codului de bune practici agricole.

În ceea ce priveşte obiectivele pe care ni le propunem până în 2022, în cadrul Proiectului, acestea au în vedere susţinerea continuă a comunităţilor locale în conformitate cu prevederile Directivei Nitraţi, precum şi întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare de la nivel local, regional şi naţional”, a mai spus Adriana Petcu.

Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este implementat de Ministerul Apelor și Pădurilor şi este finanțat dintr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în valoare de 50 milione de euro şi, respectiv, dintr-o asistență financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu în valoare de 5,5 milioane de dolari.

Contribuția autorităților locale s-a ridicat la 6 milioane de euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri