Studiu: Poluarea cauzată de mașini diesel afectează dezvoltarea plămânilor copiilor

Poluarea cauzată de vehicule diesel încetinește dezvoltarea plămânilor copiilor, având efecte negative care vor fi resimțite toată viața, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii au testat capacitatea pulmonară a copiilor între 8 și 9 ani înscriși la 28 de școli primare aflate în estul Londrei, între 2009 și 2014. Conform rezultatelor, capacitatea pulmonară a copiilor a scăzut cu aproximativ 5% în zilele în care poluarea cu oxizi de azot depășea limitele legale.

Capacitatea pulmonară se dezvoltă până la 18 ani, apoi se deteriorează cu vârsta, conform lui Chris Griffiths, autor principal al studiului și profesor la Universitatea Queen Mary din Londra. El a explicat pentru The Guardian că în cazul copiilor care ajung la maturitate cu o capacitate pulmonară deja redusă, riscul de moarte prematură și afecțiuni pulmonare este mai mare.

„Creștem o generație de copii cu capacitate pulmonară redusă. Acest lucru reflectă o industrie auto care a înșelat consumatorul și guvernul central, care în continuare nu acționează decisiv pentru a asigura că orașele reduc traficul.”, a declarat Griffiths.

Studiul este primul de acest fel realizat într-un oraș în care poluarea cu diesel este o problemă semnificativă, iar cercetătorii atrag atenția că rezultatele au implicații pentru orașe din întreaga lume.

Green Report Shop Transport ECO

Cercetătorii recomandă doctorilor să vorbească cu părinții ai căror copii au probleme pulmonare și să-i sfătuiască să nu locuiască în zone cu poluare ridicată, dacă este posibil, și să limiteze expunerea copiilor la aer poluat.

Decesul unei fete de 9 ani din Marea Britanie care suferea de astm, asociat cu niveluri ilegale de poluare a aerului

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului cauzează 7 milioane de morți premature în fiecare an și este o urgență de sănătate publică globală. 90% dintre copiii lumii respiră aer poluat. Copiii sunt în special vulnerabili la aer toxic, iar studii precedente au asociat poluarea aerului cu numeroase afecțiuni, cum ar fi probleme de dezvoltare, afecțiuni neurologice, astmprobleme cardiace și nașteri premature.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat recent că poluarea aerului este „noul tutun” și că că simplul act de a respira pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri