Expunerea la dioxidul de azot și la particulele fine din aer afectează capacitatea organismului de a se odihni în mod eficient. Este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington, după ce a studiat impactul pe care îl are aerul pe care îl respirăm asupra somnului.
Studiul a fost prezentat la conferința internațională anuală a Societății Americane Toracice. Cercetătorii au urmărit timp de cinci ani nivelurile de dioxid de azot și de particule fine de tipul PM2.5 în șase orașe din SUA. Datele au fost folosite pentru a estima nivelurile acestor substanțe poluante în casele a 1.863 de subiecți.
Ulterior, autorii studiului au oferit participanților brățări medicale capabile să măsoare diverse variabile. Au monitorizat timp de șapte zile mișcările din timpul somnului, determinând astfel eficiența cu care se odihnesc. Au remarcat faptul că un sfert au înregistrat un scor mai mare de 93%, pe când un alt sfert au avut un scor mai mic de 88%.
Care este impactul gradului de poluare asupra somnului
A urmat o împărțire a participanților pe patru grupe, în funcție de gradul de poluare la care erau expuși. După ce au fost luate în considerare aspecte precum vârsta, afecțiunile sau viciile, experții au concluzionat că cei expuși la niveluri mai mari de poluare dorm mai prost.
Mai exact, expunerea la dioxidul de azot crește șansele unui somn agitat cu 60%, pe când expunerea la niveluri ridicate de particule PM2.5 înseamnă sanse cu 50% mai mari de a nu te odihni bine. Tot așa se pot explica și perioadele lungi până când cei afectați reușesc să adoarmă.
Iată cum a explicat Martha Billings, unul dintre autorii cercetării, fenomenul:
Nasul, sinusurile și faringele pot fi iritate de acele substanțe poluante, care pot cauza atât tulburări de somn, precum și probleme de respirație. În plus, odată intrate în sânge, poluanții pot afecta creierul și ritmul respirator.
Descoperirea americanilor este cu atât mai gravă cu cât cresc nivelurile de poluare la nivel mondial. Peste 80% din populația lumii trăiește în locuri afectate de poluare ușoară, potrivit unui studiu publicat anul trecut în revista științifică „Science Advances”. Și OMS avertizează asupra pericolului. Specialiștii estimau într-un studiu de anul trecut că, în ultimii 5 ani, poluarea atmosferică a crescut cu 8% la nivel global, miliarde de oameni fiind expuși la niveluri de poluare ale aerului peste limitele admise.