Studiu: Poluarea aerului scurtează durata medie de viață a oamenilor cu aproape doi ani

Poluarea aerului scurtează durata medie de viață a oamenilor cu aproape doi ani, fiind cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană, conform unui nou studiu.

În cadrul studiului, a fost analizată poluarea cu particule în suspensie cauzată de arderea combustibililor fosili de către vehicule și industrie. Conform rezultatelor, în multe regiuni ale celor mai afectate națiuni, India și China, durata de viață a scăzut cu șase ani.

Conform studiului, impactul aerului toxic este mai mare decât al tutunului sau al virusului HIV/SIDA.

„În timp ce oamenii pot să se oprească din fumat și să ia măsuri pentru a se proteja de boli, nu pot face multe la nivel individual pentru a se proteja de aerul pe care îl respiră.”, a declarat Michael Greenstone, director la Energy Policy Institute în cadrul Universității din Chicago și autor principal al studiului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% dintre oameni sunt expuși la aer toxic, care duce la 7 milioane de decese premature în fiecare an. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat recent că poluarea aerului este „noul tutun” și că că simplul act de a respira pune în pericol sănătatea a miliarde de oameni din întreaga lume.

Însă estimările privind decesele premature sunt conservatoare, incluzând doar poluarea cu particule în suspensie și cinci cauze ale decesului asociate cu poluarea aerului. Noi estimări arată că 9 milioane de morți premature au loc doar din cauza poluării cu particule în suspensie.

Noi studii care dezvăluie pericolele aerului poluat sunt publicate în fiecare lună. Copiii sunt în special vulnerabili la aer toxic, iar studii precedente au asociat poluarea aerului cu numeroase afecțiuni, cum ar fi probleme de dezvoltare, afecțiuni neurologice, astmprobleme cardiace, încetinirea dezvoltării plămânilor și nașteri premature.

În cadrul noului studiu, cercetătorii au creat o măsurătoare numită „air quality life index” (AQLI), care permite oamenilor să calculeze cât de mult ar trăi în plus dacă ar respira aer care respectă limitele de poluare stabilite de OMS, față de locul în care trăiesc.

„Peste tot în lume astăzi, oamenii respiră aer care reprezintă un risc serios pentru sănătatea lor. Dar felul în care acest risc este comunicat este deseori foarte opac și derutant. Am dezvoltat AQLI pentru a remedia aceste deficiențe.”

Green Report Shop Transport ECO

Locuitorii Indiei ar trăi cu aproximativ 4.3 ani mai mult dacă aerul ar respecta standardele OMS. Media globală de reducere a duratei de viață este de 1.8 ani – mai mult decât cei 1.6 ani pierduți ca rezultat al fumatului.

În România, poluarea aerului scade durata medie de viață a locuitorilor cu 6 luni. Cel mai afectat județ este Satu Mare, unde poluarea aerului scurtează durata de viață a locuitorilor cu 1 an, urmat de Maramureș și orașul București.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri