China a înregistrat o scădere cu 10,8% a concentraţiei de particule în suspensie nocive pentru sănătatea plămânilor, cunoscute drept PM2,5, în perioada ianuarie – iulie, atunci când activităţile industriale au încetinit din cauza coronavirusului, conform unor informaţii prezentate vineri şi citate de Reuters.
Totuşi, nivelurile acestor particule din atmosferă se menţin peste valorile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Nivelul mediu de PM2,5 s-a situat în jurul valorii de 33 de micrograme pe metru cub în cele şapte luni, potrivit datelor colectate de staţiile de monitorizare din peste trei sute de localităţi, a indicat Ministerul Ecologiei şi Mediului.
Standardul naţional în China este de 35 de micrograme, deşi OMS recomandă niveluri de maximum 10.
Particulele PM2,5 sunt generate în urma arderii combustibililor fosili şi a altor procese industriale şi sunt asociate cu o serie de probleme de sănătate, printre care se numără afecţiuni respiratorii şi cancer.
Conform Ministerului Mediului, îmbunătăţirea calităţii aerului la nivel de ţară în lunile februarie şi martie a fost ”incomparabilă”, după ce Guvernul a impus măsuri de izolare pentru a se preveni răspândirea noului coronavirus, ceea ce a redus activităţile industriale şi traficul.
Însă, grupurile pentru protecţia mediului au atras atenţia că această ţară riscă să închidă ochii la poluanţii industriali şi să se bazeze pe procese mari consumatoare de energie în încercarea de a redresa şi inversa impactul economic al pandemiei în a doua jumătate a anului.
”O creştere temporară a poluării a avut loc în aprilie, dar s-a redus rapid în luna mai”, a declarat Li Shuo, analist în domeniul energiei şi climei în cadrul organizaţiei Greenpeace. ”Trebuie să vedem dacă iulie reprezintă începutul unei tendinţe de creştere”, a adăugat el.
În iulie, nivelurile medii de PM2,5 s-au redus cu 5%, dar unele regiuni au înregistrat o creştere. Capitala Beijing a înregistrat o creştere medie a nivelului de PM2,5 cu 10,8%, la 41 de micrograme. În regiunea Beijing-Tianjin-Hebei, predispusă la smog, nivelul de PM2,5 a crescut cu 5,9%, la 36 de micrograme.
”Efectele industriale revin la nivelurile pre-COVID”, a atras atenţia Li Shuo.