Poluarea aerului grăbește îmbătrânirea creierului

Expunerea la poluarea aerului poate grăbi îmbătrânirea creierului, se arată într-un nou studiu publicat în revista Annals of Neurology, informează The New York Times.

creier

În cadrul studiului, oamenii de știință au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei în vârstă, pentru a evalua nivelul materiei cenușii (care procesează informații) și al materiei albe (care ajută nervii din creier să comunice). De asemenea, ei au analizat datele poluării aerului pentru a estima la cât de multă poluare sub formă de particule minuscule au fost expuse participantele la studiu între anii 1999-2006.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare 3,49 micrograme pe centimetru cub de poluare a aerului femeile au fost expuse la o scădere a materiei de culoare albă de 6,23 centimetri cubi. Aceasta ar fi echivalentă cu până la doi ani de îmbătrânire a creierului.

Acest lucru ne demonstrează că daunele provocate de poluarea aerului ajung dincolo de sistemul circulator. Particulele din aer se comportă asemenea unei neurotoxine la nivelul creierului”, a spus conducătorul studiului, autorul principalJiuChiuan Chenprofesor asociat de medicina preventivă la Școala de Medicina Keck de la Universitatea din California de Sud.

Descoperirea legăturii dintre poluare și nivelul de îmbătrânire a creierului este tulburătoare deoarece aceasta este vinovată de tulburări cognitive, demență și boli neurologice grave.

Citește și:

Schimbările climatice anulează progresul din ultimii 50 de ani în ce privește sănătatea globală

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri