Poluarea din București, în ultima săptămână, a fost sub limitele normale, ceea ce arată că principala sursă de poluare a Capitalei o reprezintă traficul, însă platformele independente de măsurare a calităţii aerului au indicat pe timpul nopţilor valori neobişnuite de mari a particulelor în suspensie.
În urmă cu două zile, pe 18 martie, Garda de Mediu a anunţat că mers împreună cu Poliţia într-un control în zonele limitrofe ale Capitalei. A descoperit în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetățeni.
Însă şi după acest control, senzorii au continuat să indice pe timpul nopţii depășiri ale poluării cu PM 2,5 și PM10. Situaţia s-a repetat şi în următoarea noapte.
De altfel, potrivit Agepres, poliţiştii de frontieră din zona de sud a Portului Constanţa, împreună cu vameşii şi comisarii Gărzii de Mediu, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, au descoperit vineri, în zona de sud, două containere încărcate cu deşeuri expediate din Australia.
Conform unui comunicat al Gărzii de Coastă, în urma controlului fizic efectuat asupra a două containere expediate din Australia, însoţite de documente vamale în care se arăta că ar conţine anvelope auto uzate pentru o firmă din judeţul Suceava, autorităţile de stat au descoperit că acestea sunt încărcate, în realitate, cu deşeuri.
„Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa au dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi returnării celor două două containere, cu încărcătura acestora, către expeditor, iar poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, pentru exportul sau importul de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu şi folosirea de acte nereale la autoritatea vamală, în cauză fiind cercetat un cetăţean român, de 33 de ani, din judeţul Suceava”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.
Citeşte şi: Poluarea aerului ar putea crește numărul de decese din cauza Covid19