Poluarea aerului ar putea afecta sănătatea mentală a copiilor

Ar putea exista o strânsă legătură între poluarea aerului și unele afecțiuni mentale ale copiilor. Problema a fost relevată de un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Umeå din Suedia.

reuters

Studiul a fost publicat luna aceasta în revista BMJ Open și este primul care arată o legătură clară între aerul poluat și afecțiunile psihice ale copiilor. Mai mult decât atât, chiar și o creștere minoră a nivelului de poluare din aer poate avea efecte dramatice asupra sănătății copiilor.

Cercetătorii au examinat expunerea a peste 500.000 de copii din Suedia la aerul poluat. Apoi, au comparat nivelul de poluare la care au fost expuși copiii cu prescripțiile medicale pe care aceștia le-au primit. Rezultatele au arătat că acei copii ce trăiesc în zone cu concentrații ridicate de dioxid de azot (NO2), un compus chimic periculos, sunt mai predispuși la afecțiuni metale pe termen lung.

De asemenea, studiul arată că reducerea poluării are efecte benefice asupra sănătății mentale a copiilor. Potrivit Annei Oudin, cercetător la Universitatea din Umeå, ,,rezultatele arată că o concentrație mai mică a poluării aerului, în special din partea traficului, ar putea reduce afecțiunile mentale în cazul copiilor și adolescenților”.

Autorii studiului spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina cu exactitate legătura dintre poluarea aerului și problemele de sănătate mentale.

Poluarea aerului este o problemă majoră pe în toată lumea. Anual se înregistrează aproximativ 4 milioane de decese premature din cauza poluării aerului, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri