Studiu: dacă ocolești străzile principale, expunerea la poluare scade cu jumătate

Dacă pietonii optează pentru ocolirea străzilor principale, expunerea la poluare se reduce la jumătate. Este concluzia la care a ajuns un grup independent de cercetători  de la King’s College London, care a monitorizat șapte dintre cele intens circulate rute din capitala Marii Britanii. 

 

poluare
foto: wikimedia commons

Potrivit monitorizării, rutele identificate de grupul de lucru au concentrații de poluanți atmosferici cu 30%-60% mai mici decât rutele cunoscute și intens circulate, care fac legătura între nodurile de transport public în comun și principalele destinații pietonale.

poluare
foto: printscreen crossriverpartnership.org

Pentru a determina aceste valori, cercetătorii au mers simultan pe trasee aproximativ egale ca lungime, diferența fiind că unele erau intens circulate, iar altele nu. Ei au parcurs aceste trasee purtând echipamente de măsurare a poluării.

În medie, expunerea la poluare pentru cei care nu au mers pe rutele principale a fost mai mică cu 53%.

„Acest demers poate benefic în multe feluri. Harta este utilă atât pentru că oamenii pot evita expunerea la poluare, cât și pentru starea lor de bine per total. Orice faci pentru a limita expunerea la poluare este categoric mai bun pentru sănătatea ta”, a spus Garry Fuller, unul dintre cei care au realizat cercetarea.

După ce au analizat nivelul de poluare al acestor rute, cercetătorii au creat o hartă interactivă. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii pot găsi rute mai puțin poluate prin care să traverseze orașul. Tot ce trebuie să facă cei care o folosesc este să introducă destinația și harta le va indica o rută mai puțin poluată pentru a ajunge în același punct. Traseul este calculat atât pentru pietoni, cât și pentru bicicliști.

În 2014, Organizația Mondială a Sănătății a încadrat poluarea aerului ca fiind „unicul și cel mai mare risc asociat problemelor de mediu și de sănătate”. În 2016, același organism internațional și-a reafirmat poziția și a spus că mai mult de 80% din populația urbană a lumii trăiește în orașe care depășesc standardele OMS de poluare atmosferică.

Monitorizarea poluării aerului în SUA

Specialiști de la Google, în parteneriat cu cercetători din cadrul Universității Texas, au montat pe mașinile care filmează pentru serviciul street view al companiei americane dispozitive pentru a măsura calitatea aerului. Ei au măsurat nivelurile de negru de fum, dioxid de azot și alte substanțe chimice care cauzează probleme de sănătate. Monitorizarea s-a întins pe circa 150 de zile, în mai multe perioade ale anului, și a presupus analiza nivelurilor de poluare din trei cartiere ale orașului Oakland (California). Ei au găsit niveluri mai ridicate de poluare în apropierea restaurantelor, magazinelor auto sau a fabricilor de ciment.

Au fost găsite niveluri mai ridicate de poluare în apropierea unor fabrici de ciment, restaurante și magazine auto.

Citește și: Studiu: milioanele de nașteri premature înregistrate anual, cauzate și de poluarea aerului

Studiu: poluarea scade randamentul antibioticelor

Ce poți să faci cu poluarea produsă de mașini? Cerneală high-quality

spot_img

Ultimele știri