Poluarea din oceane cu plastic se va tripla până în 2040, fără acțiuni drastice

O cercetare care a durat doi ani arată că plasticul din oceane va fi de trei ori mai mult în 2040 decât în prezent, dacă omenirea nu ia măsuri drastice. Astfel, pe fiecare metru de plajă vor fi 50 de kilograme de deșeuri din plastic.

Foto: Unsplash

Nimeni nu știe cu exactitate cât plastic, care este aproape indestructibil, s-a acumulat în mări și oceane. O estimare din 2015 vorbea despre 165 de milioane de tone. Un studiu realizat de Pew Charitable Trusts și SYSTEMIQ, Ltd., din Londra, a presupus că, dacă ritmul actual se păstrează, până în 2040 vor fi 661 de milioane de tone de deșeuri de plastic în mări și oceane. Aceste cifre se traduc prin 50 de kilograme de deșeuri din plastic pentru fiecare metru de plajă.

Pandemia de Covid-19 joacă un rol important în această problemă. Pe de o parte, prețurile la petrol au scăzut, iar producția de plastic virgin a fost mai ieftină decât oricând. Clienții au solicitat alimente livrate în ambalaje de unică folosință, pentru a se proteja de virus.

Totuși, Martin Stuchetey, co-fondator la SYSTEMIQ, vede și o parte bună, mai ales după ce unele produse – precum hârtia igienică – au dispărut de pe piață și au reapărut destul de repede: „Vedem acum cât de repede se schimbă și se reconfigurează lanțurile de aprovizionare și începem să transformăm neîncrederea în credință”.

El a făcut referire la persoane din industrie care, înainte de pandemie, spuneau că schimbarea sistemului (de producere, colectare și reciclare a plasticului) este ceva prea mare, prea complicat, prea scump și care consumă mult timp.

Foto: Unsplash

Oamenii de știință atrag atenția că, dacă business-urile și guvernele ar pune în aplicare promisiunile pe care le-au făcut pentru a reduce cantitățile de plastic de unică folosință, plasticul care ar ajunge în ocean s-ar reduce cu doar 7% până în 2040.

Același studiu a arătat că, dacă guvernele și afacerile s-ar folosi de toate tehnologiile deja existente pentru a rezolva această problemă, plasticul s-ar reduce cu 80% până în 2040.

Dar dacă această reinventare totală ar fi întârziată cu doar cinci ani, 88 de milioane de tone suplimentare de deșeuri de plastic prost gestionate ar intra între timp în mediu.

Însă o reinventare totală nu ar fi ieftină. Ar costa 600 de miliarde de dolari, după cum subliniază National Geographic.

Totuși, „aceasta este cu 70 de miliarde de dolari mai ieftină decât să procedezi în următoarele două decenii ca de obicei, în principal din cauza utilizării reduse a plasticului virgin”.

spot_img

Ultimele știri