Studiu: Poluarea cu plastic a oceanelor aduce societății daune anuale în valoare de miliarde de dolari

Poluarea cu plastic a oceanelor lumii aduce societății daune anuale în valoare de miliarde de dolari, reprezentate de resurse pierdute sau degradate, conform unui nou studiu.

Pescăriile, acvacultura, activitățile recreaționale și bunăstarea globală sunt afectate negativ de poluarea cu plastic, care a dus la un declin de aproximativ 1-5% al beneficiilor generate de oceane. Costul actual al beneficiilor, cunoscut ca valoarea ecosistemului marin, este de până la 2.5 trilioane de dolari pe an, conform studiului.

Conform cercetătorilor, deșeurile marine din plastic reduc valoarea de mediu, costurile aferente ajungând până la 33.000 de dolari per tonă. Aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în oceanele lumii în fiecare an.

Studiu: baloanele, deșeurile din plastic care ucid cele mai multe păsări marine

Nicola Beaumont, economist de mediu la Laboratorul Marin Plymouth și autoare principală a studiului, a declarat că studiul este primul de acest fel care să exploreze impactul social și economic al deșeurilor marine din plastic.

„Calculele noastre sunt o primă încercare de a «pune un preț pe plastic». Știm că trebuie să facem mai multe studii pentru a perfecționa rezultatele, dar suntem convinși că există deja o subestimare a costurilor reale pentru societate.”, a declarat Beaumont.

Estimările nu iau în considrare impacturile directe și indirecte asupra industriilor turismului, transportului și pescuitului.  

Conform studiului, deșeurile din plastic sunt găsite pretutindeni în lume și au un impact negativ asupra vieții marine.

În plus, deșeurile de plastic creează noi habitate pentru bacterii și alge. Aceste „colonii” măresc aria de răspândire a bacteriilor și algelor, sporind riscul proliferării speciilor invazive și a bolilor.

Beaumont a declarat pentru The Guardian că speră ca studiul să ducă la simplificarea serviciilor de gestionare a poluării cu plastic.

„Reciclarea unei tone de plastic ne costă sute de dolari în comparație cu mii de dolari, dacă îl lăsăm să ajungă în mediul marin.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri