Poluare fonică: Un român din cinci este deranjat de vecinii zgomotoşi

Un român din cinci este deranjat de zgomotul făcut de vecini, potrivit unei statistici realizate de Eurostat. Românii ocupă locul șapte în topul european, cei mai deranjați de vecini fiind maltezii, olandezii și germanii.

În toate statele membre ale UE în 2019, peste un sfert din populație a raportat probleme cu zgomotul din partea vecinilor sau de pe stradă.

Topul locuitorilor deranjaţi de vecini zgomotoşi este următorul: Malta – 28,3%, Olanda– 26,6%, Germania– 26,1%, Portugalia– 22,7%, Luxemburg– 20,2%, Danemarca- 20%, România– 18%. De cealaltă parte, cele mai mici proporții au fost înregistrate în Croația, Estonia și Irlanda (toate 8,2%), Bulgaria (8,9%), Ungaria (9,7%) și Slovacia (10,5%).

În 2019, 17,3% din populația UE a raportat că a suferit de poluare fonică provenită de la vecinii sau de pe stradă.

Deloc surprinzător, această proporție este de peste două ori mai mare pentru oamenii care locuiesc în orașe (24,1%) decât pentru cei din zonele rurale (10,4%).

Proporția persoanelor care au raportat că au întâmpinat probleme cu zgomotul din cartier tinde să scadă odată cu creșterea numărului de persoane din gospodărie. În timp ce aproape 20,8% dintre persoanele singure au susținut că au fost deranjați de acest tip de poluare, zgomotul a afectat 17,8% din gospodăriile cu doi adulți și doar 15,5% din acele gospodării formate din trei sau mai mulți adulți. În mod similar, mai multe gospodării fără copii în întreținere (18,2%) au raportat că au fost afectate decât cele cu copii în întreținere (16,4%).

Proporția persoanelor afectate de zgomot este mai mare pentru persoanele singure cu vârsta sub 65 de ani (25,2%) decât pentru cei cu vârsta peste 65 de ani (14,9%).

Poluarea fonică, precum cea cauzată de trafic sau de activitățile industriale, se regăsește pe lista celor mai serioase amenințări pentru sănătate. Este asociată cu diverse afecțiuni cardiovasculare, printre care bolile de inimă, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emoții negative ca iritabilitatea, stresul și epuizarea.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri