Conducerea APM București, demisă după episodul de poluare extremă de duminică noapte

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat într-o conferință de presă că a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM) pentru comunicarea defectuoasă privind episodul de poluare de duminică noapte. Pe 1 martie, atât rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a aerului din Capitală au înregistrat depășiri record.

Foto: Alina Tonigaru

„Avem în cadrul Ministerului Mediului un elefant: se numește ANPM. Care, în momentul de față, are reale carențe de management și de comunicare. Nu este firesc ca cei din conducerea Ministerului să afle de pe Facebook (n.r. despre poluarea din Capitală), când aceste informații trebuie să vină din partea ANPM. Primim din ce în ce mai des semnale că site-ul lor nu funcționează. De aceea, în această dimineață am solicitat demiterea conducerii APM București”, a transmis ministrul Costel Alexe.

Începând de duminică noapte, rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10. Potrivit airly.eu, poluarea cu PM2,5 a fost chiar și cu 900 – 1000%, iar pentru PM10, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.

Aerlive.ro a înregistrat, de exemplu, la ora 2:00 (la stația de pe Calea Moșilor), de 12 ori mai multe particule PM10 decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane.

„Considerăm că acest fenomen necesită intervenție imediată, iar Ministerul Mediului – România ar trebui să instituie un comandament de urgență la nivelul Gărzii de Mediu pentru a verifica sursele de poluare din timpul nopții din Capitală”, au transmis cei de la aerlive.ro.

aerlive.ro, 2 martie, ora 10:45

Ministrul Mediului a declarat, în timpul întâlnirii de urgență cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Agenției de mediu, că a aflat în jurul orei 4 dimineața, de pe Facebook, despre poluarea extremă din Capitală. Acesta se întorcea dintr-o vizită de lucru din Maramureș. Garda de Mediu a fost înștiințată la ora 6:30, prin intermediul Ministerului.

„Am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU care, din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost în cursul serii, am ajuns să avem aceste condiţii atmosferice (n.r. lipsa vântului). Din acest motiv, am avut şi aceste valori ridicate. Aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul ore 3:00 – 4:00 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Deci, acum avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti. Evident, mai avem depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi”, a spus Alexe.

„Avem și noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul.

Acesta a mai transmis că cetățenii care observă poluare crescută pot face o sesizare la 112, iar dispecerul va face legătura serviciului de permanență de la Garda de Mediu. Conform protocolului, la fața locului trebuie să se deplaseze o echipă de la Garda de Mediu și de la ANPM, precum și laboratorul mobil care măsoară calitatea aerului.

spot_img

Ultimele știri