În unele zone ale lumii, poluarea poate reduce producția de energie a panourilor fotovoltaice cu mai mult de 25%. Pentru exprima această concluzie, oamenii de știință au analizat compoziția particulelor acumulate pe celulele fotovoltaice.
Potrivit specialiștilor, de vină este acumularea de particule de praf de pe panourile fotovoltaice, care reduce producția de energie. Cele mai afectate regiuni sunt și cele care investesc cel mai mult în astfel de instalații: China, India și Peninsula Arabică.
„Colegii mei din India mi-au arătat unele dintre instalațiile lor fotovoltaice de pe acoperiș și am fost uimit de cât de murdare erau. Am bănuit că murdăria trebuie să le afecteze eficiența, dar nu am aveam studii care estimeze pierderile”, a declarat Michael Bergin, profesor și inginer de mediu la Universitatea Duke (Carolina de Nord, SUA).
Împreună cu colegii de la Institutul de Tehnologie Gandhinagar din India și cu cei de la Universitatea din Wisconsin, inginerul Bergin a măsurat cât de mult a scăzut eficiența panourilor fotovoltaice ale Institutului din India, pe măsură ce acestea deveneau din ce în ce mai murdare. Datele colectate au indicat faptul că de fiecare dată când panourile erau curățate, eficiența lor creștea cu 50%.
În plus, cercetătorii au analizat și compoziția murdăriei care s-a strâns pe aceste panouri. Ei au descoperit că 92% din aceasta era praf, în timp ce procentele rămase erau reprezentate de carbon și alți poluanți proveniți din activitatea umană. Cercetătorii susțin că deși procentul de poluanți proveniți din activitățile umane este unul destul de mic, lumina este blocată mai eficient de aceștia decât de praful natural.
Cei care au realizat cercetarea susțin că India, China și Peninsula Arabică sunt cele mai afectate de această problemă. Chiar dacă acolo panourile sunt curățate lunar, din cauza poluării s-ar putea pierde între 17-25% din producția de energie. De asemenea, dacă curățarea s-a realiza la fiecare două luni, specialiștii au calculat că pierderile ar fi de 25-35%.
Totuși, cercetătorii avertizează că există mai multe variabile care afectează producția de energie atât la nivel local, cât și la nivel regional. De exemplu, susțin ei, o zonă în care există multe construcții poate provoca acumularea rapidă de praf pe panourile fotovoltaice din apropiere. De exemplu, Peninsula Arabică pierde mai multă energie electrică din cauza prafului decât din cauza poluării produse de oameni. În cazul Chinei și Indiei, cauza este poluarea.
Michael Bergin susține că în China se pierd zeci de miliarde de dolari în fiecare an, din care 80% sunt din cauza poluării. El a subliniat că se știa că poluarea dăunează sănătății și cauzează schimbările climatice, dar acum se știe și că diminuează eficiența panourilor fotovoltaice.