Un studiu realizat în China a arătat legătura dintre aerul poluat din orașe și creșterea comenzilor pentru mâncare, precum și a cantității generate de plastic.
Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore atrag atenția că poluarea aerului din orașe crește și cantitatea de plastic care ajunge la gunoi.
„Deșeurile de plastic cauzează o îngrijorare la nivel mondial. Însă, pe măsură ce vedem mai multe studii legate de impactul pe care poluarea îl are asupra mediului, există mult mai puține lucrări prin care să încercăm să înțelegem comportamentele umane care duc la poluarea cu plastic”, a declarat Alberto Salvo, unul dintre autorii studiului.
Astfel, oamenii de știință au analizat alegerile alimentare a 251 de angajați, care lucrau la birou, pentru 11 zile lucrătoare, în orașe din China cunoscute pentru smogul care se formează regulat (Beijing, Shenyang și Shijiazhuang). De asemenea, au analizat date ale unei platforme de livrat mâncarea, cu 350.000 de utilizatori.
Serviciile de livrat mâncarea sunt foarte populare în China, cu 350 de milioane de utilizatori pe platformele dedicate. Mai mult de jumătate din cele 65 de milioane de caserole de mâncare aruncate în fiecare zi în China provin de la angajații din birouri.
Comparând datele analizate cu nivelurile de poluare din timpul pauzelor de prânz, oamenii de știință au concluzionat că existau cu 43% mai multe șanse ca angajații să comande mâncare la birou atunci când nivelul de poluare cu PM2,5 era de 100 μg/m³. La acel nivel, smogul era vizibil. Prin contrast, persoanele care erau acasă, de exemplu, aveau cu doar 7,2% mai multe șanse să comande mâncare.
Conform legislației din România, nivelul particulelor în suspensie PM2,5 nu trebuie să depășească valoarea anuală de 20 μg/m³ pe an. Iar Organizația Mondială a Sănătății prevede o limită zilnică de 25 de micrograme pe metru cub și una anuală de zece micrograme pe metru cub.
„Văzând poluarea de afară, un angajat care lucrează la birou poate evita expunerea la prânz doar comandând mâncare”, a explicat cercetătorul Chu Junhong.
În a doua parte a studiului, angajații și-au fotografiat mesele de prânz. Din cele peste 3.000 de poze, oamenii de știință au concluzionat că mesele erau livrate, de cele mai multe ori, în ambalaje de plastic. Astfel, o masă livrată avea în medie 2,8 recipiente sau ustensile de unică folosință, adică aproximativ 54 de grame de plastic. Prin comparație, servirea mesei la restaurant generează doar 6,6 grame de plastic.
Potrivit cercetătorilor, dacă toată China ar fi expusă la niveluri de poluare de 100 μg/m³ PM2,5, așa cum se întâmplă deseori în Beijing, 2,5 milioane de mese ar fi livrate în plus în fiecare zi, creând în total cinci milioane de deșeuri de plastic, constând în special în caserole și pungi.
„Concluziile noastre probabil se aplică și altor orașe din țări în curs de dezvoltare, cum ar fi Bangladesh, India, Indonezia și Vietnam. Practicile de gestionare a deșeurilor variază, cu vântul care suflă deșeurile de plastic din gropile de gunoi neacoperite sau cu plastic aruncat direct în râu și, de acolo, în ocean”, a spus co-autorul Haoming Liu, potrivit Medical News Today. „Deci, ținând cont că 8 milioane de tone de plastic ajung în mări în fiecare an, studiul nostru vorbește despre o problemă mult mai mare. Oamenii vor să se protejeze – și își arată dezgustul față – de poluarea aerului comandând mâncare, care, de ce mai multe ori, este livrată în ambalaje de plastic. Reiese, în mod evident, din studiul nostru că controlul poluării aerului poate reduce cantitatea de deșeuri de plastic.”
Citește și serialul Green Report „Cât de pasă de ce aer respirăm?”