Nici o institutie publica din Dolj, Gorj si Mehedinti nu a depus vreun proiect pentru alimentarea cu energie regenerabila, cu toate ca guvernul a alocat circa 73 de milioane de lei pentru subventionarea initiativelor de acest gen.
Cu toate ca beneficiaza de un program guvernamental care prevede subventionarea a 30% din costuri, nici o institutie publica din Dolj, Gorj si Mehedinti nu a depus in 2009 vreun proiect in domeniul eficientei energetice, spune Paul Popescu, coordonatorul filialei locale a Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE).
„Exista un program national pe 2009-2010, aprobat prin hotarare de guvern, insa nimeni nu a apelat la o asemenea finantare. Am fost pe la institutii, dar spun ca deocamdata nu au fonduri. Studiile de fezabilitate si cheltuielile cu manopera nu sunt subventionate“, a explicat Paul Popescu, cel care coordoneaza filiala ARCE Craiova. Prin HG nr. 1661/2008, la nivel national au fost alocate fonduri de 32,9 milioane de lei pentru 2009 si 40 de milioane de lei pentru 2010.
Potentialii beneficiari pot accesa fonduri pentru modernizarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica si gasirea de solutii alternative pentru combustibili (biomasa), pentru lucrari privind contorizarea consumului la consumatorii finali, precum si lucrari pentru utilizarea surselor regenerabile de energie – solara, geotermala, din biomasa etc. Alt aspect prevede reabilitarea termica si alimentarea cu energie regenerabila a cladirilor publice de 25-30 de ani, unde potentialul de economie la energie este de 30-50%. Al treilea aspect prevede solutii de eficienta energetica in domeniul iluminatului public.
Oltenia are potential solar si geotermal
Procentul maxim de cofinantare este de pana la 30% pentru lucrari de reabilitare si modernizare a sistemului de alimentare centralizata cu energie termica, de pana la 50% pentru lucrari de reabilitare termica a unor cladiri publice, precum si de pana la 50% pentru rambursarea cotei de 50% din costurile inclusiv TVA aferente executarii auditului energetic al cladirii publice, pe baza caruia s-a executat proiectul de investitii de reabilitare termica.
De asemenea, se asigura 40% din cofinantarea pentru alimentarea cu energie din resurse regenerabile si cu 20% solutiile pentru iluminatul public.
ARCE dispune in prezent de unele studii privind potentialul energetic al Romaniei din surse regenerabile. Potrivit acestuia, zona Olteniei este pretabila energiei solare si geotermale. Pentru energia eoliana deosebit de favorabile sunt litoralul Marii Negre si Dobrogea.
Cu toate ca beneficiaza de un potential bun, proiectele de energie din surse regenerabile se lasa asteptate.
Exista in prezent pe piata firme care comercializeaza sisteme mixte formate din turbine eoliene si panouri solare, insa investitiile initiale sunt destul de consistente. Daca panourile si turbinele sunt deja celebre, mai putin cunoscute sunt pompele de caldura cu sursa subterana. Ele reprezinta o tehnologie fiabila de producere a caldurii, a aerului conditionat si a apei calde menajere, care utilizeaza energia subsolului – disponibila oriunde – prin cuplarea pompei de caldura la un schimbator de caldura subteran. Acesta este format din conducte pozate in santuri sau in gauri de sonda (puturi), iar prin interiorul lor circula in circuit inchis o solutie antigel. Pe perioada iernii, pompele extrag caldura din sol si o introduc in sistemul de incalzire al cladirii. Aceasta solutie plus panourile fotovoltaice reprezinta o sursa disponibila oriunde.
„Energia regenerabila este o varianta, mai ales in conditiile in care combustibilii fosili devin tot mai putini si mai scumpi. Investitia este serioasa, insa este o varianta a viitorului“, concluzioneaza Paul Popescu, coordonatorul ARCE Craiova.