Polonia a cerut ONU să fie plantate mai multe păduri pentru a creşte rata de captare a carbonului

Polonia a cerut comunităţii internaţionale să planteze mai multe păduri pe plan mondial cu scopul de a capta emisiile de carbon şi de a încetini astfel încălzirea globală, cu câteva zile înainte de conferinţa anuală ONU pentru climă, care va avea loc la Varşovia la începutul lunii decembrie.

Decizia de a atribui Poloniei dreptul de a găzdui conferinţa ONU pentru climă a fost deosebit de controversată, în contextul dependenţei acestei ţări de energia furnizată de cărbune, extrem de poluantă, şi al numeroaselor dispute pe teme ecologice pe care guvernul naţionalist şi conservator al Poloniei le-a avut în ultimii ani cu Uniunea Europeană, inclusiv defrişările tot mai ample din pădurea ancestrală Bialowieza.

Autorităţile de la Varşovia au spus în repetate rânduri că au nevoie de mai mult timp pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune şi că, între timp, au lansat campanii pentru a promova folosirea pădurilor cu scopul de a captura carbonul, dar şi a autovehiculelor electrice pentru a reduce poluarea generată de maşinile diesel.

Ministrul Mediului din Polonia, Henryk Kowalczyk, a declarat că Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) a descoperit recent că nu este posibilă o limitare a încălzirii globale fără o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Raportul IPCC afirmă că limitarea creşterii temperaturii Terrei cu cel mult 1,5 grade Celsius necesită adoptarea unor schimbări rapide şi fără precedent în privinţa modului în care oamenii folosesc energie pentru a se hrăni, a călători şi a trăi.

Raportul arată că dacă o creştere a temperaturii medii globale depăşeşte temporar 1,5 grade Celsius, atunci pe Terra vor deveni necesare o serie de tehnici adiţionale de eliminare a carbonului din atmosferă.

„Preşedinţia Poloniei atrage atenţia asupra acestui fapt şi încurajarajează omenirea să ia măsuri concrete în acest domeniu”, a spus Kowalczyk într-o conferinţă de presă.

Potrivit aceluiaşi raport IPCC, pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius, o creştere cu până la 9,5 milioane de kilometri pătraţi a suprafeţei de păduri va fi necesară până în 2050, în comparaţie cu suprafaţa împădurită din 2010. Această suprafaţă echivalează cu aceea a Chinei.

O treime din suprafaţa Poloniei este acoperită de păduri, iar această ţară a decis să facă împăduriri suplimentare. Însă partidul de guvernământ polonez, (Lege şi Dreptate – PiS), a intrat în conflict cu asociaţiile de mediu şi cu UE prin intensificarea defrişărilor din pădurea Bialowieza.

Organizaţia Greenpeace a catalogat această idee ca pe o „scuză ieftină” şi „o armă secretă” pentru conferinţa în domeniul climatului.

„Fermele forestiere de carbon au o bază ştiinţifică foarte mică şi o însemnătate marginală pentru absobţia gazelor cu efect de seră din Polonia”, a spus Greanpeace într-un comunicat.

În aprilie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că Polonia a încălcat legislaţia europeană prin aprobarea acelor defrişări. Ministrul Mediului din Polonia, responsabil pentru defrişările vizate, a fost demis, iar succesorul lui, Henryk Kowalczyk, a anunţat în acea perioadă că defrişările au fost stopate şi că autorităţile de la Varşovia vor respecta decizia luată de CJUE.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri