Politicile climatice actuale ale Chinei, Rusiei și Canadei ar putea duce la o încălzire globală de peste 5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, conform unui nou studiu care evaluează țintele climatice ale statelor lumii.
În cadrul studiului, oamenii de știință au evaluat relația dintre țintele de reducere a emisiilor stabilite de fiecare țară și creșterea temperaturilor care ar fi înregistrată dacă lumea le-ar urma exemplul.
Conform studiului, SUA și Australia vor duce la creșterea temperaturilor cu peste 4 grade față de nivelurile pre-industriale, în timp ce Uniunea Europeană este în curs de a atinge peste 3 grade Celsius.
Scopul studiului este să informeze negociatorii din domeniul schimbărilor climatice, care în următorii doi ani vor încerca să mărească țintele climatice. De asemenea, datele au fost integrate într-un website care arată contribuțiile climatice ale fiecărui stat.
În România, țintele climatice stabilite ar împinge lumea la o încălzire de 4.2 grade Celsius.
Dintre marile economii, India a făcut cel mai mare progres, ajungând la 2.6 grade Celsius cu politicile climatice actuale. Însă China, precum și marii furnizori de energie ai lumii nu fac aproape nimic pentru a reduce emisiile. Arabia Saudită (petrol), Rusia (gaze naturale) și Canada, care obține cantități vaste de petrol din nisipuri bituminoase, sunt influențate major de companiile petroliere, iar angajamentele lor climatice sunt atât de slabe încât ar putea împinge lumea spre o încălzire de peste 5 grade Celsius până la sfârșitul secolului.
„Este interesant să vedem cât de departe sunt unele țări, chiar și cele care sunt considerate lideri în narațiunea de combatere a schimbărilor climatice.”, a declarat Yann Robiou du Pont, autor al studiului și cercetător la Universitatea din Melbourne.
Conform autorilor studiului, aproape fiecare guvern are o proprie interpretare a responsabilității climatice, care le servește propriilor interese. Ținând cont de diferitele interpretări, lumea ar trebui să ia angajamentul de a limita încălzirea la 1.4 grade Celsius, pentru a obține ținta de 2 grade Celsius.
„Rezultatul pozitiv al acestui studiu este că putem avea un instrument de măsură pentru a evalua intensificarea ambițiilor. Societatea civilă, experții și factorii de decizie îl pot utiliza pentru a-și trage la răspundere guvernele, și posibil pentru a intenta procese, cum s-a întâmplat recent în Olanda. Această măsură traduce lipsa ambiției la o scară globală către o scară națională. Dacă ne uităm la ținta de a încerca să evităm daunele aduse Pământului, atunci sunt pesimist, căci asta se întâmplă deja. Dar asta ar trebui să fie o motivație pentru a intensifica ambițiile și a evita încălzirea globală pe cât de mult și rapid posibil. Fiecare fracțiune dintr-un grad va avea un impact mare.”, a declarat du Pont.