Cea de-a treia editie a campaniei de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie, Marea Debarasare, va demara sambata, 4 octombrie, echipajele politiei fiind deja pregatite pentru supravegherea bunei desfasurari a actiunii, informeaza Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
Pentru derularea fara probleme a acestei campanii, ministrul Mediului, Attila Korodi, a solicitat ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, prin intermediul unei scrisori, sprijinul institutiei pe care acesta o conduce pentru buna desfasurare a campaniei din 4 octombrie, prin intensificarea actiunilor de supraveghere si control, atat in zonele urbane, cat si in cele rurale din judetele Arges si Covasna.
Solicitarea urmareste, in fapt, evitarea unor situatii neplacute pe strazile oraselor din Romania in ziua derularii campaniei, cand romanii vor putea scapa de deseurile de echipamente electrice si electronice, pe care le vor putea scoate in fata locuintelor.
Echipajele politiei vor patrula si vor supraveghea buna desfasurare a activitatii de colectare a deseurilor, fiind pregatite sa intervina in cazul unor activitati ilegale de colectare desfasurate de persoane neautorizate, urmarindu-se prevenirea dezasamblarii aparatelor si depozitarea unora dintre componente in locuri publice sau in orice alte locuri decat cele special amenajate.
Toate deseurile de acest tip vor fi colectate de societatile de salubrizare si vor fi transportate spre centrele de colectare a DEEE-urilor constituite la nivel national. "In aceasta sambata, toti romanii din localitatile cu peste 20.000 de locuitori, dar si cei din zonele rurale din judetele Arges si Covasna, vor trebui sa se mobilizeze si sa scoata in fata blocului sau a caselor toate deseurile de echipamente electrice si electronice. Foarte important este ca, de aceasta data, campania noastra se va adresa si locuitorilor din mediul rural. Cu totii stim ca, mai ales la sate, aceste tipuri de deseuri isi gasesc intrebuintari neadecvate sau, pur si simplu, ocupa din spatiul
gospodariilor. Ministerul Mediului spera ca acest proiect – pilot sa demonstreze faptul ca si populatia de la sate incepe sa constientizeze faptul ca pastrarea acestor tipuri de deseuri nu face altceva decat sa dauneze mediului, dar si sanatatii lor", a afirmat Korodi.
Campania Marea Debarasare este initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, impreuna cu organizatiile colective Environ, Ecotic si Recolamp.