Artistele plastice Maria Ivan Gurzu și Florentina Rizea au prezentat săptămâna trecută bucureștenilor „(C2H4)nH2 / O2”, o instalație audio-vizual-senzorială menită să ne conștientizeze de impactul pe care îl avem zi de zi asupra mediului înconjurător. Noi am fost acolo și ne-am întors cu câteva imagini de la evenimentul cultural care atrage atenția asupra amprentei noastre asupra naturii.
”Proiectul încearcă sa atragă atenția asupra câtorva probleme care țin de aglomerația citadină, relația dintre locuitorii orașului si habitatul lor, precum și felul în care diferite aspecte ale vieții orășenilor pot deveni compartimentate.
Instalația este inspirată de juxtapunerea a două tipuri de spații urbane, ambele habitate controlate, care sunt rezultat direct al intervenției umane: parcurile, văzute ca spațiu ideal de recreere, în care viața vegetală este îngrijită dar si selectată, controlată; la polul opus gropile de gunoi: spații nedorite în care reziduurile de plastic domină, periferice, ascunse și nevăzute.
Pornind de aici, artiștii construiesc un habitat artificial, ca intervenție temporară în clubul Swap, în care aceste extreme fuzionează și care invită audiența sa interacționeze cu el, să îl folosească pentru o seară, cu un statut de loc de joacă aproape imaginar, în care se întreabă aproape șoptit cum va arăta viitorul”, explică organizatorii evenimentului.