Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, apreciaza ca Europa s-a plasat vineri intr-o pozitie de varf in cadrul negocierilor internationale asupra modificarilor climatice, dar anticipeaza discutii dificile, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord, la Bruxelles, asupra unui program de ajutor rapid destinat tarilor sarace in lupta impotriva incalzirii globale, de 7,2 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, si au reiterat o oferta de reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, fata de 20%, cat este acest nivel in prezent.
"Obiectivul retinut de Europa este o reducere cu 30% (a emisiilor de CO2) in 2020. Aceasta este o propunere care plaseaza Europa in frunte, bineinteles cu o conditionalitate", a declarat Sarkozy.
"Europa este cea care are angajamentele cele mai importante, de 30 de procente, si tot Europa este cea care anunta finantari concrete, imediat, pentru tarile africane. Exista, oare, o alta propunere pentru conferinta de la Copenhaga a unei alte parti din lume, tot atat de precisa ca cea formulata de Europa? Nu exista niciuna", a subliniat seful statului francez.
"Acest lucru plaseaza Europa, in pozitia de conducere pentru Copenhaga", a apreciat acesta. "Va fi acest lucru suficient? Daca as crede ca ar fi suficient, as fi foarte optimist. Cred, insa, ca este suficient pentru a anunta o alianta intre Europa si Africa", a subliniat el."Cred ca vom avea o strategie mai conforma cu cea a reuniunii G20 de la Londra, unde lucrurile nu s-au deblocat decat in ultimul moment", a apreciat Sarkozy.
Intrebat in legatura cu eventuale obstacole intampinate in calea unui acord, Sarkozy a facut trimitere la "prietenii americani, care propun o scadere in 2020, raportat la 1990, de patru procente. "Este un progres, dar, daca vom compara cele patru procente americane cu cele 30 de procente europene vom constata o mica prapastie", explica Sarkozy.
Presedintele francez i-a mentionat, totodata, pe "prietenii chinezi (…), care se opun oricarei forme de control international si pe prietenii indieni".
"Este posibil sa fie necesar sa facem un efort intens miercuri, la Copenhaga, pentru a progresa", a conchis el, vizandu-i pe premierul britanic, Gordon Brown, si pe cancelarul german, Angela Merkel. Sefii de stat si de guvern sunt asteptati la Copenhaga, incepand de joi, 17 decembrie.
Foto: enjoyfrance.com