NASA: Metanul este de 33 de ori mai periculos decat CO2-ul

Metanul are un impact mult mai mare asupra incalzirii globale decat s-a presupus anterior, arata un studiu efectuat recent de cercetatorii NASA, relateaza Telegraph.

Pana acum cercetarile stiintifice au aratat ca fiecare tona de metan este de circa 25 de ori mai devastatoare pentru atmosfera decat fiecare tona de dioxid de carbon.

Insa un nou studiu efectuat de Nasa Goddard Institute for Space Studies arata ca metanul este de fapt de 33 de ori mai periculos decat dioxidul de carbon daca intra in interactiune cu alti poluanti atmosferici.

Potrivit raportului NASA, efectele de incalzire provocate de metan sunt mai mari prin interactiunea sa cu aerosoli precum moleculele de sulfati.

Aceasta descoperire are implicatii in orice acord climatic hotarat de ONU la Copenhaga in Decembrie.

In acest moment obiectivele sunt indreptate asupra reducerii emisiilor de dioxid de carbon, insa oamenii de stiinta cer acum se acorde mai multa atentie si reducerii celorlalti poluanti precum metanul.

Oamenii de stiinta considera deja metanul ca fiind al doilea cel mai devastator gaz cu efect de sera produs de activitatile umane, dupa dioxidul de carbon.

Metanul este emis in mod expres de agricultura, provenind in special de la gazele vitelor, insa si gropile de gunoi contribuie foarte mult la eliminarea acestuia in atmosfera, precum si arderea carbunelui si a gazului natural.

Foto: telegraph.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri