Masuratorile realizate de satelitul ICESat de la NASA demonstreaza ca banchiza din Marea Arctica nu scade doar ca suprafata, cum se credea pana acum, ci si ca volum, informeaza Reuters.
Calota glaciara din Marea Arctica s-a subtiat dramatic din 2004, dupa ce gheata veche, mai groasa, a fost inlocuita cu una proaspata si mai subtire, care se topeste in timpul verii nordice.
Cercetatorii stiau de ani de zile ca banchiza s-a micsorat in suprafata, dar datele oferite de noul satelit care masoara grosimea ghetii demonstreaza ca si volumul acesteia este in declin.
Pentru a afla volumul ghetii, satelitul ICESat a masurat cat de mult s-a ridicat aceasta deasupra nivelului marii, a explicat reprezentantul Jet Propulsion Labroatory din Californa, Ron Kwok. “Daca stim cat de mult pluteste la suprafata, putem calcula grosimea restului de gheata. Aproximativ 90% din gheta se afla sub apa”, a spus specialistul.
Cu ajutorul satelitului ICESat, oamenii de stiinta au descoperit ca peste tot in Marea Arctica calota glaciara s-a subtiat cu peste 15 centimetri pe an din 2004, atingand o scadere totala de aproximativ 60 de centimetri in patru ierni.
Proportii inversate
Mai mult, noul satelit a aratat ca proportia de gheata veche si rezistenta scade pe masura ce cantitatea de gheata proapata, fragila creste, informatie greu de obtinut din datele anterioare.
Suprafata totala acoperita cu gheata mai veche si groasa, care a supravietuit cel putin unei veri, s-a micsorat cu 42 de procente fata de anul 2004.
In 2003, 62% din calota glaciara era formata din gheata veche, depozitata in mai multi ani si 38% din gheata din primul sezon. Anul trecut, 68% era formata din gheata noua, si doar 32% din gheta groasa, din multe straturi.
Acest lucru este important deoarece gheta mai groasa poate rezista de la vara la vara. Fara calota glaciara, apele Marii Arctice absorb mai repede caldura soarelui in loc sa o reflecte, ceea ce accelereaza efectul de incalzire. “Pierdem mult mai mult din gheata mai veche, si asta conteaza”, a spus Kwok.
Echipa de cercetare da vina pe recenta inclazire si pe anomaliile din circulatia ghetii.
Calota glaciara reprezinta un factor climatic important deoarece diferentele dintre aerul rece de la poli si aerul cald din jurul ecuatorului influenteaza curentele de apa si aer.