Produsele organice nu sunt mai sanatoase decat restul alimentelor, potrivit unui studiu independent al agentiei Food Standards (FSA), citat de BBC.
Exista o diferenta minima in valoarea nutritionala a celor doua tipuri de alimente si nu exista dovezi in legatura cu eventualele beneficii suplimentare pentru sanatate. Reprezentantii agentiei Food Standards au declarat ca descoperirea ii va ajuta pe oameni sa faca o alegere informata. Cu toate acestea, Soil Association a criticat studiul si a cerut o cercetare mai amanuntita.
Oamenii de stiinta de la London School of Hygiene si Tropical Medicine au studiat date nutritionale din ultimii 50 de ani. In 55 dintre cele 162 de studii incluse in analiza finala se inregistreaza diferente mici in valoarea nutritionala a alimentelor organice si a celor conventionale, indeajuns de mici pentru a nu avea o relevanta pentru sanatatea publica.
Per total, studiul publicat in revista American Journal of Clinical Nutrition demonstreaza ca nu exista diferente mari intre nivelul de vitamina C, calciu si fier al recoltelor organice si conventionale, iar situatia este valabila si pentru carne, lactate si oua.
In ceea ce priveste nivelul de fosfor si natriu, diferentele sesizate sunt cel mai probabil datorate diversilor fertilizatori si perioadei de recoltare.
„Studiul nu arata ca oamenii nu ar trebui sa consume mancare organica. Ceea ce arata e ca exista o diferenta nutritionala minima, daca chiar exista una, intre mancarea produsa organic si cea conventionala si ca nu exista dovezi despre beneficii suplimentare de sanatate ale consumului de alimente organice”, a explicat Gill Fine, director in FSA.
Peter Melchett, director in Soil Association, sustine ca studiul respinge aproape toate rapoartele existente despre diferentele dintre organic si conventional si afirma ca este nevoie de studii suplimentare pentru a putea ajunge la concluzii intemeiate.
Foto: Green Report