Din cauza amanarii repetate a punerii in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) mai multe zone protejate si-au pierdut custozii si nu mai sunt gestionate asa cum prevede legislatia, avertizeaza Coalitia ONG Natura2000.
Situatia celor care administreaza arii protejate a devenit incerta dupa ce Ministerul Mediului a adoptat ordinul 1533/2008, privind aprobarea metodologiilor de acordare in administrare sau custodie a ariilor naturale protejate. Neclaritatea actului normativ a dus la situatia in care, in unele judete, ariile protejate au ajuns sa nu aiba administrator.
In asemenea situatie posibilitatea degradarii patrimoniului natural a crescut foarte mult. Pe langa acestea, exista sansa ca eforturile umane si investitiile financiare sustinute de administratorii acestor arii sa se piarda pentru totdeauna. Siturile propuse pentru reteaua Natura 2000, conform obligatiilor ce ne revin ca membru UE, pot fi considerate doar ca arii protejate declarate pe hartie in lipsa un management eficient.
Legislatia privind ariile naturale protejate prevedea inca din anul 2006 infiintarea unei agentii care sa asigure managementul parcurilor nationale si naturale, a rezervatiilor si a retelei Natura 2000. Faptul ca ANAP nu este inca functionala afecteaza negativ si activitatea custozilor rezervatiilor naturale mai mici, dar la fel de importante ca si parcurile nationale si naturale.
ANAP urma sa coordoneze activitatile legate de managementul ariilor protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, avand rol important, printre altele, in elaborarea si implementarea unei strategii nationale, atribuirea in administrare sau custodie a ariilor protejate (inclusiv a siturilor Natura 2000 propuse) coordonarea si supravegherea administratiilor si a custozilor de arii protejate, avizarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate.
Infiintarea ANAP s-a decis in noiembrie 2008 prin hotarare de guvern, dar actualul executiv blocheaza punerea in functiune. Desi Ministerul Mediului ar fi avut posibilitatea sa solicite punerea in functiune a agentiei chiar daca posturile la toate institutiile si agentiile de stat au fost blocate, acest lucru nu s-a intamplat. Cu toate acestea, hotararea de guvern a intrat partial in vigoare, pentru ca o parte din contractele de custodie ale ariilor protejate au fost reziliate in baza acestui act normativ.
Ca solutie, Coalitia ONG Natura2000 propune modificarea cat mai urgenta a Ordinului 1533/2008 in asa fel incat sa se creeze o situatie clara in atribuirea dreptului de administrare a ariilor protejate. Aceasta este a treia ilegalitate sesizata de coalitie, dupa cea legata de drumul construit ilegal de primaria comunei Romuli din judetul Bistrita Nasaud in Parcul National Muntii Rodnei si degradarea ariilor naturale protejate din Muntii Tarcu.