Ploiestiul, implicat in dezvoltatea unui sistem public de transport automat (VIDEO)

Primariile oraselor Ploiesti, Strasbourg, Formello, Universitatea din Lausanne, Institutul MINES ParisTech, alaturi de alte doua companii elvetiene sunt implicate intr-un proiect de dezvolare a unui sistem public de transport automat cu vehicule electrice.

Proiectul City Alternativ Transport System (CATS) a fost demarat anul trecut, pentru o perioada de trei ani, cu o finantare de 3 milioane de euro.

"Obiectivul acestui proiect il constituie dezvoltarea unui sistem de transport pe baza unui vehicul electric existent – CRISTAL (foto). Vehiculul are o capacitate de 4 sau 6 persoane, putand fi condus si manual. Pe axele principale din oras, unde traficul este mare si apar ambuteiaje, acest tip de vehicul va trece pe conducere automata. Ele vor fi incolonate, insa fara a fi conectate fizic, si se vor deplasa sincron. Astfel, vehiculele se vor sincroniza si cu semnalizarea rutiera pentru a economisi timp si pentru a evita crearea unor blocaje in trafic", a declarat pentru Green Report, Dr. Bogdan Stanciulescu, cercetator la Institutul MINES ParisTech.

Potrivit acestuia, odata ce modulele de soft pentru operarea acestor vehicule vor fi gata vor incepe testele in cele trei situri din Stasbourg, Formello si Ploiesti. "Testele vor incepe spre sfarsitul proiectului in aproximativ 2 ani", a adaugat Stanciulescu.

Transportul automat in Europa, primi pasi

CATS reprezinta, totodata, continuarea unui proiect de mai mare anvergura incheiat in 2010, City Mobil, care a beneficiat de o finantare de 40 milioane de euro, din care 11 au venit din partea Comisiei Europene.

„Acest proiect a avut ca scop desvoltarea unui sistem de transport automat in anumite contexte particulare: o naveta automata care asigura legatura intr-un parc expozitional si terminalul T5 de la Heathrow,in Anglia, o naveta automata care leaga parcul expozitional de Roma,Italia, un sitem de autobuze care asigura legatura intre campusul universitar si orasul Castellon, in Spania, si un mix de transport automat in La Rochelle, in Franta (un autobuz automat duce studentii in portul vechi, iar de aici sunt preluati de o barca automata catre oras)”, a spus Stanciulescu.

Din cele patru proiecte, la finele testelor au ramas functionale sistemul de autobuze din Castellon si naveta de pe aeroportul Heathrow. Mixul de transport din La Rochelle va functiona pe o perioada de sase luni dupa care se va lua sau nu decizia de continuare.

Foto: mondialstudio.com, ubergizmo.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri