Limita de praf admisa este depasita o data la doua zile in Bucuresti

O data la 2,62 de zile bucurestenii din zona Mihai Bravu inghit mai mult praf decat limita acceptata de 50 de micrograme/m3. Aceasta este media depasirii nivelului de praf de la inceputul anului pana pe 17 martie – adica din 76 de zile, in 29 pulberile in suspensie PM 10 au sarit de limita.

Nici bucurestenii din celelate zone nu au respirat aer mai curat. La statia Cercul Militar limita a fost depasita in 21 de zile, la Titan in 15, la Drumul Taberei in 15, la Balotesti in 9, la Magurele in 18, la Lacul Morii in 15, la Berceni in 14, ne-au informat surse din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB).

Masuratorile se fac nonstop la cele sase statii din Bucuresti si doua din afara Capitalei, lunar Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti realizand un raport privind situatia poluarii cu praf.

Pentru a ramane in limite normale de poluare cu praf, media nu trebuie depasita in mai mult de 35 de zile pe an. Cel mai recent raport privind starea mediului publicat de APMB care studiaza datele din 2008 arata ca numarul a fost depasit in mai mult de 35 de zile pe an. Numai la statia Cercul Militar valoarea de 50 de micrograme pe m3 de praf a fost depasit in 118 zile, in conditiile in care in dreptul a peste 100 de zile nu exista inregistrari – ceea ce nu inseamna ca aerul a fost curat.

“Pe noi ne intereseaza frecventa cu care se depaseste valoarea de praf, nu neaparat cu cat. Din analiza noastra reiese ca nivelul poate ajunge pana la 60-70 de micrograme pe m3, foarte rar depasind 100”, a declarat, pentru Green Report, Gabriel Ciuiu, sef Serviciu Monitoring din cadrul departamentului de monitorizare a aerului APMB.

Zapada care a acoperit strazile Capitalei in marea majoritate a zilelor din acest an nu a potolit praful care ne ajunge in plamani. “Factorii care influenteaza cantitatea de praf sunt umiditatea, traficul, viteza vantului, iar iarna – incalzirea rezidentiala”, a explicat Gabriel Ciuiu.

Praful din plamani

In raportul privind starea mediului pe 2008 se precizeaza ca “media anuala a depasit valoarea limita anuala pentru protectia sanatatii umane in Bucuresti”.

Pulberile in suspensie PM 10 sunt cele mai periculoase intrucat sunt pulberi cu diametru mai mic de 10 microni si ajung direct in plamani, explica Gabriel Ciuiu.

Asta se vede si la usa medicilor. Pacientii cu afectiuni respiratorii sunt tot mai numerosi la usa cabinetelor medicale. Dr Nicoleta Tudor, medic de familie, a confirmat pentru Green Report ca este evident ca praful aduce tot mai multi oameni la medic, persoane care nu au antecedente de boli respiratorii si nu lucreaza in medii care i-ar predispune (de exemplu pe santier), deci care se imbolnavesc doar mergand pe strazile prafuite din Bucuresti.

“Am aproximativ 10% dintre pacienti diagnosticati cu afectiuni respiratorii, un procent care a crescut fata de anul trecut. Cel putin o persoana noua pe luna este diagnosticata cu o boala respiratorie”, a declarat, pentru Green Report, dr. Nicoleta Tudor.

Prin inhalarea lui, praful sensibilizeaza caile respiratorii, paralizeaza curatarea cailor, predispune la bronsita cronica, astm bronsic si infectii respiratorii, ne-a mai explicat medicul.

Potrivit ANPM, pulberile in suspensie din atmosfera provin din cauze naturale, ca de exemplu antrenarea particulelor de la suprafata solului de catre vant, sau antropice: procesele de productie (industria metalurgica, industria chimica etc.), arderile din sectorul energetic,
santierele de constructii si transportul rutier, haldele si depozitele de deseuri industriale si municipale, sisteme de incalzire individuale, indeosebi cele care utilizeaza combustibili solizi etc.

Text de Roxana Bucata
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri