Liderii UE au stabilit bazele finantarilor pentru schimbari climatice  

Liderii UE au ajuns la un consens in ce priveste contributiile financiare si ajutoarele pe care le vor primi statele sarace pentru a reduce emisiile si a face fata schimbarilor climatice, in conditiile in care expertii estimeaza ca nevoile de finantare ar fi in jurul a 120-150 de miliarde de dolari, informeaza Reuters.
 
“Principiile de baza pe care ar trebui sa se bazeze contributiile ar trebui sa fie abilitatea de a cotiza si responsabilitatea fata de emisii”, arata concluzia summitului UE de la Bruxelles. La acest fond ar urma sa participle toate tarile, cu exceptia celor foarte sarace.
 
Expertii financiari europeni sustin ca tarile sarace ar avea nevoie de 100 de miliarde de dolari anual pentru a  reduce emisiile de dioxid de carbon si de inca 20-50 de miliarde pentru a se adapta efectelor schimbarilor climatice. Cu toate acestea, ei nu au oferit o suma clara pe care UE ar fi pregatita sa o aloce.
 
Grupul ecologist WWF a criticat liderii UE pentru ca nu au reusit sa stabileasca o cifra clara in legatura cu suma pe care sunt gata sa o acorde si modul in care vor fi stransi banii.
 
UE are sanse mari sa isi rateze tintele de mediu pana in 2020

UE risca sa isi rateze tinta de a reduce consumul de energie cu 20% pana in 2020 daca nu ia masuri drastic in acest sens, arata un raport al Comisiei Europene.
 
Documentul pune progresele incete in domeniul eficientei energetice pe seama unei lipse de constientizari publice si a politicienilor, care subestimeaza capacitatea industriei de a crea locuri de munca.
 
Potentialul de reducere a consumului energetic pana in 2020 este de 19% pentru industrie, de 20% pentru transporturi si 30% pentru gospodarii si sectorul serviciilor, arata raportul.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri