Ministerul Mediului si Padurilor anunta deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor pentru preluarea in custodie sau administrarea ariilor naturale protejate de interes national si comunitar, informeaza un comunicat MMP.
Dosarele vor fi intocmite in conformitate cu prevederile OM nr. 1533/2008 privind aprobarea Metodologiei de atribuire a administrarii ariilor naturale protejate care necesita constituirea de structuri de administrare si a Metodologiei de atribuire a custodiei ariilor naturale protejate care nu necesita constituirea de structuri de administrare.
Procedura de atribuire in administrare sau custodie presupune mai intai afisarea la sediul autoritatii responsabile si pe pagina proprie de internet a listei ariilor naturale protejate care fac obiectul prezentei metodologii si stabilirea termenului-limita de depunere a dosarului de candidatura.
Apoi se depune dosarul de candidatura la sediul autoritatii responsabile si se face evaluarea acestuia si daca este aprobat, se semneaza contractul de administrare sau custodie.
Dosarele se depun pana la 29 ianuarie, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, pe adresa: Directia Generala Protectia Naturii si Managementul Ariilor Naturale Protejate, Bld. Libertatii, Nr. 12, Sectorul 5, Bucuresti.
Dosarele pentru custodie vor fi analizate in cadrul comisiilor regionale, constituite conform prevederilor legale. Dosarele care au fost transmise Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate pana la momentul desfiintarii acesteia vor fi preluate automat si analizate in comisiile de incredintare in custodie.
Siturile Natura 2000 care necesita infiintarea de structuri de administrare sunt: Calimani – Gurghiu, coridorul Jiului, Frumoasa, muntii Fagaras, muntii Tarcu, nordul Gorjului de Vest, Podisul Nord Dobrogean, Sighisoara – Tarnava Mare, Trascau si Podisul Hartibaciului.
In ceea ce priveste siturile care vor fi preluate in custodie, acestea sunt mult mai multe. Printre ele se numara Cheile Turzii, Crisul Negru, Gutai – Creasta Cocosului, lunca Buzaului, lunca Timisului, muntele Mare, muntele Tampa, padurea Bolintin, pestera Limanu, raul Prut, Slanic, Vama Veche – 2 Mai, Zona marina de la Capul Tuzla si multe altele.
Siturile au fost selectate pe baza criteriilor stabilite de comun acord intre reprezentantii MMP si reprezentantii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai Regiei Nationale a Padurilor si ai organizatiilor neguvernamentale.