Lava vulcanului Nyamulagira din Congo distruge padurea

Vulcanul Nyamulagira, aflat in eruptie de sambata, in estul Republicii Democrate Congo, isi continua activitatea luni, proiectand o cantitate dubla de lava, potrivit Observatorului Vulcanologic din Goma (OVG), citat de AFP, informeaza Mediafax.

"Situatia nu este prea buna. Cantitatea de lava proiectata este aproape dubla" fata de zilele precedente, a declarat Karume Katcho, directorul Observatorului Vulcanologic din Goma, capitala regiunii Nord-Kivu (est), situat la 22 de kilometri sud-est de vulcan.

Katcho nu a fost luni in masura sa precizeze suprafata de padure arsa de lava in jurul Nyamulagira, zece hectare fiind deja distruse pana duminica. "(Situatia) trebuie evaluata pe baza imaginilor din satelit", a declarat el.

Lava se intindea luni dimineata pe 4,6 kilometri "in timp ce duminica era la 1,2 kilometri", a adaugat acesta, dupa ce a survolat zona in elicopter.
Potrivit lui Katcho, "exista multe" proiectii de particule de cenusa si fibre de sticla vulcanica (parul lui Pele), iar "populatia este pe cale sa fie afectata de acest lucru, de-a lungul drumului din Sake", o localitate situata la aproximativ 20 de kilometri la sud-vest de vulcan, catre care se indreapta lava.

"Lava este la opt kilometri de drum (Sake-Goma). Il poate atinge foarte repede. Daca situatia continua astfel, acest lucru va avea loc in cinci sau sapte zile", a apreciat directorul OVG.

Vulcanul Nyamulagira a intrat in eruptie sambata, aproximativ la ora locala 01.00 (01.00, ora Romaniei). Acest vulcan si vecinul sau, Nyaragongo, situat la aproximativ zece kilometri sud-est, fac parte din lantul vulcanic Virunga, care apartine aripei de vest a lantului muntos est-african.

Ultimele doua eruptii ale Nyamulagira au avut loc in mai 2004 si noiembrie 2006, cand locuintele au ramas neatinse. Cei doi vulcani se afla in parcul National Virunga, introdus in patrimoniul mondial de UNESCO si care adaposteste diferite specii de mamifere, reptile si pasari.

Foto: volcanoes.usgs.gov

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri