Start 22+ este o platformă în cadrul căreia o echipă de mentori și dieteticieni îi ajută pe români să facă tranziția către un stil de viață vegan. Programul de mentorat este lunar, gratuit și durează 22 de zile.
Cei care se înscriu în program vor fi adăugați într-un grup de Facebook unde vor primi zilnic rețete, sfaturi sau clipuri video de la 10 persoane vegane, care au avut parte de training în programul internațional Challenge 22, și de la medicii dietiticieni Liviu Deacu și Emanuela Mercore Hutanu.
Start 22+ își asumă să sprijine românii să aleagă mâncăruri sănătoase, etice și sustenabile.
Acest proiect a fost implementat de Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) în parteneriat cu Asociația Veganilor din România și este ramura românească a programului internațional Challenge 22. Acesta se derulează încă din 2014, iar România se alătură țărilor precum Israel, SUA, Marea Britanie sau Spania prin adaptarea sa la nivel național.
„În contextul fenomenului încălzirii globale, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și Comisia Europeană au concluzionat că fermele zootehnice sunt una dintre cauzele majore ale emisiilor de gaze cu efect de seră, poluării apei și a solului, defrișărilor, creării zonelor moarte în oceane și ale deșertificării planetei. E imposibil de ignorat faptul că aceste ferme sunt responsabile pentru aproximativ 15% din emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce depășește cantitatea emisiilor tuturor formelor de transport la un loc. Motivul pentru care emisiile animalelor din fermă sunt atât de poluante este faptul că produc metan și protoxid de azot, care sunt de 25-100, respectiv 296 ori mai distructive ca dioxidul de carbon”, au transmis cei de la Start 22+.
Teren necesar pentru a hrăni 1 persoană timp de 1 an:
- Regim vegan: 674 m²
- Regim vegetarian: 2 022 m²
- Regim omnivor: 12 132 m²
O persoană care urmează o dietă vegană salvează în fiecare zi aproximativ 4 164 litri de apă, 20 kg de grâne, 3m² de pădure și viața unui animal.
Media consumului de apă potabilă pentru producerea alimentelor de origine animală:
- 100 litri de apă pentru 100 ml de lapte
- 180 litri de apă pentru un ou
- 432 litri de apă pentru 100 g de carne de pui
- 600 litri de apă pentru 100 g de carne de porc
- 757 litri de apă pentru 100 g de brânză
- 1700 litri de apă pentru 100 g de carne de vită
Pentru a face o comparație, un duș de 1 oră necesită cam 475 litri de apă.