Platforma de mediu pentru București va susține trei proiecte pentru spații verzi

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București, anunță susținerea a trei proiecte de mediu pentru al doilea an consecutiv și finanțarea a patru noi proiecte din comunitate, care susțin înființarea de spații verzi și creșterea calității acestora în București.

„Bucureștiul devine un oraș sufocat de lipsa de verdeață și deconectat de la natură, ceea ce contribuie la poluare, stres, creșterea temperaturii, spațiu restrâns pentru recreere și sport. Trăim împreună în Capitala în care sunt mai multe autoturisme decât copaci. De aceea, spațiile verzi urbane, deschise comunității, sunt o prioritate pentru Platforma de mediu pentru București în următorul an și sunt tema principală pentru runda a doua de finanțare”, anunță reprezentanții acesteia, într-un comunicat.

Proiectele selectate, care vor primi finanțare și suport pentru un an, sunt:

  1. „Natura dintre blocuri” (Asociația Parcul Natural Văcărești) deschide către comunitate o nouă zonă naturală urbană, Pajiștea Petricani (zona Tei-Romsilva). Pentru a aduce oamenii în zonă, fără să înlăture natura, proiectul include un traseu tematic, 5 noi zone documentate (din cele aflate în proprietate publică) și o comunitate de practică care să susțină, pe termen lung integrarea biodiversității în planificarea și administrarea urbană și să transforme modul în care ne raportăm la zonele naturale semi-sălbatice din orașe. Proiectul a primit o finanțare de 231.520 lei.
  2. „Grădina cu Povești” (Asociația P.A.V.E.L) înseamnă transformarea unui teren viran și arid într-o grădină terapeutică și multisenzorială în curtea Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, chiar în fața secției de Oncopediatrie. Având în vedere impactul negativ al bolii oncologice și nivelul de anxietate al pacientului spitalizat, grădina va fi amenajată pe o suprafață generoasă de 1.143 mp. Proiectul a primit o finanțare de 122.400 lei.
  3. „ROOTS – Grădini urbane” (Asociația Culturalis) aduce conștiința civică și ecologică în cartierul Titan. Vor fi amenajate două grădini de bloc, fiecare cu stație proprie de compostare. Cu implicarea vecinilor și a autorităților locale se vor desfășura ateliere educative pentru familii. Proiectul este unul pilot, documentat, pentru ca cele două spații să devină centre de învățare și împărtășire de experiență și modelul să fie replicat și în alte grădini de bloc. Proiectul a primit o finanțare de 62.500 lei.
  4. „Împreună în grădina de lângă bloc” (Grupul de inițiativă Floreasca Civică) are două componente: reamenajarea spațiilor verzi dintre blocuri, din curtea școlii și a grădiniței și din fața dispensarului din cartierul Floreasca și acțiuni de împădurire pe malul lacului din imediata apropiere a Căii Floreasca. Valoarea finanțării este de 83.580 lei.

Proiectele vor fi evaluate integral la finalul anului de implementare, urmând ca în baza rezultatelor obținute și a capacității Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri, să se negocieze și semneze următoarea etapă de finanțare.

La fel s-a întâmplat și cu proiectele din prima rundă de finanțare, care vor fi susținute pentru al doilea an consecutiv de inițiatorii Platformei, Fundația Comunitară București și ING Bank România:

  1. După ce în primul an a fost cartată vegetaţia din zonele cheie (Dâmbovița pe culoarul Mihai Bravu-Glina, Parcul Natural Văcărești), s-a elaborat strategia de amenajare ecologică a culoarului și un traseu tematic de biodiversitate în pădurea Băneasa, proiectul ”Traversăm prin verde” (Asociația Parcul Natural Văcărești) primește și în acest an o finanțare de 100.000 lei. Cu aceste fonduri, se amenajează zonele pilot pentru crearea unui culoar ecologic pe malul drept al Dâmboviței, între Mihai Bravu și Glina.
  2. În primul an al proiectului „aerlive.ro” (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis) au fost montați 20 de senzori noi, a fost realizat raportul anual al calității aerului din București și trei propuneri de politici publice dezvoltate colaborativ, cu grupurile civice. Continuarea finanțării permite finalizarea aplicației de mobil pentru monitorizarea calității aerului din București și două campanii de monitorizare a calității aerului și de conștientizare a efectelor poluării asupra organismului uman. Valoarea finanțării acordate este de 100.000 lei.
  3. „Verde citadin” (Asociația CSR Nest) este proiectul care a organizat 10 ateliere de grădinărit și un târg de economie circulară, două construcții pe pereți verzi în zona Pieții Mureș și două grădini pedagogice în Buftea și București. În 2023, prin finanțarea de 99.950 lei, celor două grădini pedagogice de anul trecut li se va alătura grădina Colegiului Național I.L. Caragiale. Profesorii și responsabilii din liceele care îngrijesc aceste spații vor participa la activități de pregătire și training pentru îngrijirea grădinilor, pentru a asigura sustenabilitatea acestor acțiuni.

Citește și: Primăria Capitalei vrea să instaleze 166 de stații de încărcare cu fonduri de la AFM

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri