Pinii, soluția pentru plasticul regenerabil

Plasticul este un material întâlnit – de la industria textilă, la cea de construcții, în transport, în dispozitivele electrice și până în industria medicală și farmaceutică. Cu toate că și-a dovedit utilitatea, plasticul este materialul care poluează oceanele, pământul și este atât de persistent și durabil încât bucățile mici (microplastic) sunt o sursă mai mare de poluare a apelor decât deșeurile întregi din plastic.

plasticul
foto: wikimedia commons

Până acum oamenii de știință au creat variante de plastic mai prietenoase cu mediul – făcut din porumb sau trestie de zahăr, însă chiar și acestea au în compoziție unele derivate din țiței.

Totuși, o nouă descoperire a cercetătorilor Universității din Bath ar putea schimba starea actuală a lucrurilor. Pinii ar putea fi răspunsul pentru producția unui nou tip de plastic care nu conține deloc petrol. Specialiștii spun că pinenul, substanța care face pinul sau bradul să miroasă a brad, și care se găsește și în rășina acestuia ar putea fi soluția. În plus, această substanță chimică este și cea care de obicei este aruncată în industria hârtiei.

Cercetătorii spun că, pentru a fi flexibil, plasticul degradabil, făcut din porumb și trestie de zahăr, trebuie să fie amestecat cu o substanță derivată din țiței. Ei au descoperit că acest derivat poate fi înlocuit cu pinenul – o substanță naturală. Rezultatul este un plastic flexibil și rezistent care este lipsit complet de combustibili folsili.

„Nu este vorba despre reciclarea bradului vechi de Crăcin și transformarea acestuia în plastic. Vorbim despre folosirea unui produs rezidual din industria hârtiei, care este în mod normal este aruncat, și transformarea acestuia în ceva util. Deci, dacă putem crea un material plastic din surse durabile, acest lucru ar putea fi foarte important pentru mediu”,  a declarat Helena Quilter, doctorandă la Centrul de Sustenabilitate al Universității de Tehnologii Chimice.

Specialiștii spun că acest nou tip de plastic poate fi un înlocuitor pentru materialele plastice de unică folosință și poate fi folosit în medicină pentru implanturi.

Cu toate că este sustenabil față de rețeta clasică, universitatea nu a precizat dacă plasticul va fi biodegradabil.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri