Studiu: impactul plasticului asupra sănătății în fiecare etapă a ciclului său de viață

Un nou raport dezvăluie riscurile de sănătate asociate cu plasticul în fiecare etapă a ciclului său de viață.

Este pentru prima oară când cercetătorii studiază impactul plasticului asupra sănătății în fiecare etapă a ciclului de viață, de la extracția combustibililor fosili, materia primă pentru plastice, la persistența în mediul înconjurător.

„Poverile toxice asociate cu plasticul – la fiecare etapă a ciclului său de viață – oferă un alt argument convingător că reducerea și nu creșterea producției de plastice este singurul drum înainte. Este șocant cum regimul actual de reglementare continuă să ofere complexului industrial al plasticului permisiunea să joace ruleta rusească cu viețile și sănătatea noastră. Plasticul este letal, iar acest raport ne arată de ce.”, a declarat Von Hernandez, co-autor al studiului și coordonator global la Break Free From Plastic Movement.

Raportul realizat de cercetătorii de la mai multe organizații, universități și institute, explică în detaliu cum fiecare etapă a ciclului de viață a plasticului pune sănătatea umană în pericol.

  • Extracția și transportul materiei prime fosile pentru plastic

Extracția petrolului și a gazelor necesare pentru producția plasticului duce la emiterea unor substanțe chimice toxice în apă și aer. Peste 170 dintre substanțele utilizate în procesul de fracturare hidraulică (fracking) pot cauza probleme de sănătate, cum ar fi cancer și probleme ale sistemului imunitar.

  • Rafinarea și producția rășinilor de plastic și a aditivilor

Procesul de rafinare a combustibililor fosili în rășini de plastic are ca rezultat emiterea unor chimicale toxice care pot cauza mai multe probleme de sănătate. Muncitorii industriali și comunitățile de lângă rafinării sunt cei mai vulnerabili.

  • Produse de consum și ambalaje

Produsele din plastic pot dăuna sănătății consumatorilor fie prin microplasticele care se desprind din produs, sau prin chimicalele conținute care pot cauza cancer și probleme de dezvoltare, precum și afecțiuni ale sistemului endocrin.

  • Scurgeri de substanțe toxice ca urmare a gestionării deșeurilor de plastic

Toate metodele de eliminare a deșeurilor de plastic, cum ar fi incinerarea și gazeificarea, emit gaze acide, substanțe organice și metale toxice cum ar fi mercurul și plumbul în aer, sol și apă.

  • Fragmentarea și microplasticele

Pe măsură ce plasticul se descompune, emite microparticule de plastic care pot fi inhalate sau înghițite de oameni, sporind riscul de afecțiuni cum ar fi cancer, boli ale inimii și diabet.

  • Expunerea în cascadă pe măsură ce plasticul se degradează

Chimicalele conținute de plastic ajung cu ușurință în mediul înconjurător pe măsură ce acesta se descompune, contaminând solul, apele și punând în pericol sănătatea umană.

  •  Expunerea continuă la factori de mediu

Plasticul care se degradează ajunge deseori în lanțul trofic, fiind ingerat de animale tot mai mari. Plasticul emite chimicalele pe care le conține deja, dar acumulează și alte substanțe toxice prezente în mediul înconjurător pe măsură ce ajunge spre vârful lanțului trofic.

Raportul recomandă tratarea expunerii la plastic ca o problemă a drepturilor omului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri