Utilizarea deșeurilor vegetale pentru a produce materiale plastice biodegradabile pare a fi alternativa ideală la plasticul actual. Pentru realizarea acestui nou produs cercetătorii europeni au folosit tulpini de pătrunjel și spanac, coji de cacao și coji de orez. Produsele folosite s-au dovedit a avea o serie de proprietăți mecanice comparabile cu materiale plastice convenționale, care sunt folosite pentru fabricarea de saci de gunoi sau componente de calculator, potrivit Science for Environment Policy.
Europa produce anual peste 24 de milioane de tone de deșeuri vegetale. Acest material conține celuloză, un polimer natural care pot fi utilizat pentru a imita materialele plastice convenționale. După ce cercetatorii au investigat proprietățile mecanice ale maselor plastice biodegradabile obținute au demonstrat că cele obținute din tulpini de pătrunjel și spanac au avut cele mai bune proprietăți elastice, iar cele din coji de cacao și orez erau mai rezistente la rupere.
Cercetatorii au demonstrat că masele plastice biodegradabile realizate din pătrunjel, spanac și orez au fost comparabile cu polietilena de joasă densitate care este frecvent utilizată pentru a face saci de plastic și unele componente de calculator. Bioplasticul realizat din coji de cacao a arătat proprietăți similare cu polietilena și polipropilena, care sunt utilizate pentru fabricarea ustensilelor de bucătărie sau a conductelor.
În cele din urmă, cercetatorii au examinat cât de bine aceste biomateriale plastice s-ar degrada în mediu. Ei au arătat că atunci când sunt înmuiate în apă timp de o săptămână toate tipurile de bioplastic se umflă și încep să se fragmenteze. După o lună s-au dezintegrat complet. Ei au ajuns la concluzia că aceste materiale ar putea juca un rol important în înlocuirea materialelor plastice convenționale și reducerea deșeurilor non-biodegradabile dăunătoare din ecosistemele poluante.
Producția de plastic la nivel global a crescut de la 1,5 milioane de tone pe an, în 1950, la 288 milioane de tone pe an în 2012. Această creștere uluitoare a fost determinată de costul redus și gama remarcabilă de proprietăți mecanice pe care acest material o poate oferi. Cu toate acestea deșeurile pe care le generează pot fi devastatoare pentru ecosisteme. Toate cele cinci oceane conțin acum cantități substanțiale de deșeuri din plastic care pot răni sau ucide animale sălbatice marine și ajută la răspândirea speciilor invazive. Mai mult decât atât, deoarece plasticul nu este biodegradabil rămâne în mediu sute de ani.
Citește și:
Plasticul care se degradează în trei ore
Un magazin din Berlin a eliminat complet ambalajele
Tetra Pak lansează primul ambalaj din industrie, realizat din plante