O planta subacvatica foloseste o capcana de aspirare pentru a-si inghiti prada, care este ”supta” intr-o miime de secunda si apoi digerata lent, arata BBC News.
Folosind camere de luat vederi cu viteza mare si simulari pe calculator, o echipa de oameni de stiinta din Franta a aratat exact cum functioneaza aceasta capcana. Constatarile lor vor fi publicate in revista ”Proceedings of the Royal Society B”.
Cercetarea, condusa de Philippe Marmottant de la Universitatea din Grenoble, arata ca planta ar putea oferi un model pentru proiectarea dispozitivelor medicale miniaturale, cum ar fi un "laborator-cip", care ia mostre de sange ce ar putea fi utilizate in testele de diagnosticare.
Cercetatorii, luati prin surprindere de viteza plantei
In urma experimentelor s-a constat ca micul orificiu de aspirare al plantei a fost mult mai rapid si mai eficient decat se asteptau oamenii de stiinta. A fost nevoie de doar o miime de secunda pentru a deschide si inchide.
"Planta dispune de o trapa remarcabila, care actioneaza ca o supapa flexibila. Este o masinarie uimitoare", a declarat dr. Marmottant pentru BBC News.
Trapa capcanei este actionata de glandele plantei care pompeaza continuu apa. Cand o vietuitoare se apropie de planta stimuleaza perii microscopici, super-senzitivi de pe frunze. In acel moment trapa se deschide si aspira apa, impreuna cu creatura neatenta.
In timp ce enzimele sale digestive se apuca de treaba dizolvand animalul si absorbind substantele nutritive in cateva ore, trapa se inchide.