Plantele au o viata sociala secreta

Nu ne gandim la plante ca la fiinte sociale, dar se pare ca au dezvoltat moduri prin care stiu cine creste in apropierea lor. Si, la fel ca oamenii, unor plante le merge mai bine intr-un cadru social, in timp ce altele prefera viata solitara.

Botanistii au observat ca multi copaci nu cresc bine langa membrii propriei specii, dar nu intelegeau de unde stiu copacii cine se afla in apropierea lor. Insa raspunsul vine de la un recent studiu.

In mod surprinzator, semintele nou-incoltite nu reactioneaza direct la substantele chimice ale rudelor lor mature, ci mai degraba la microorganismele de langa radacinile copacilor. Biologul Scott Mangan si colegii sai de la Institutul de Cercetare Smithsonian Tropical au constatat ca cinci specii tropicale de copaci au crescut mai bine in sol colectat de langa un alt fel de copac, decat in ​​pamantul din apropierea propriei specii.

Cel mai probabil, aversiunea lor apare din cauza microbilor stabiliti langa acea specie de copac, sustine Mangan si "acei microbi sunt mai daunatori pentru rasadurile copacului." Acest proces determina copacii sa dezvolte metode de dispersie, cum ar fi fructele sau semintele cu aripi, mecanisme care permit rasadurilor sa scape de concurenta directa cu parintii lor.

Tufisul de salvie, in schimb, se descurca mai bine atunci cand este inconjurat de propria specie. Acesta trimite substante chimice in aer, prin frunze si ramuri, functie care joaca un rol vital in protejarea impotriva atacurilor insectelor.

Ecologistul Richard Karban a constatat in studiu ca substantele chimice pot influenta sora geamana a unei plante. Doua tufisuri de salvie identice genetic au crescut una langa cealalta reusind sa evite atacul intrusilor, inclusiv cel al omizilor si lacustelor, mai eficient decat au facut-o doua plante care nu erau inrudite, relateaza Discover Magazine. "Pot reactiona la semnele de la alte plante din apropiere", spune Karban. El cerceteaza acum daca aceasta protectie se extinde si la alti membri ai speciei. Astfel, daca plantele isi pot recunoaste reciproc sistemele de alarma, rudele din apropiere le-ar putea ajuta sa se dezvolte in siguranta.

Foto: Discover Magazine

spot_img

Ultimele știri