Plante sadite langa Cernobil, pentru depoluarea solului si crearea biomasei

Autoritatile ucrainene vor sadi plante in apropierea centralei nucleare de la Cernobil, intr-o incercare de a depolua solurile iradiate, informeaza AFP.

Totodata, initiativa vizeaza producerea de energie in cadrul unui proiect referitor la crearea biomasei, derulat de guvernul ucrainean si autoritatile belgiene.

Astfel, o planta erbacee va fi sadita in terenul din apropierea centralei, pe o suprafata de sub un hectar. Cateva luni mai tarziu, plantele vor fi taiate si puse intr-un incinerator special, evitandu-se lansarea de materii radioactive in atmosfera.

Caldura astfel obtinuta va putea fi transformata in electricitate, pentru ca plantele vor absoarbe materii radioactive din sol, contribuind astfel si la depoluarea acestuia.

In 26 aprilie 1986, la ora 1.23, reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat in cursul unui test, ca urmare a unei erori de manipulare. Explozia a provocat emisii radioactive echivalente cu cel putin 200 de bombe de la Hiroshima, care au contaminat o mare parte a Europei.

Puterea sovietica a incercat sa ascunda accidentul, ulterior facand tentative de a minimiza gravitatea acestuia. Evacuarea localitatii Pripiat, care avea 48.000 de locuitori si se afla la numai trei kilometri de centrala, a avut loc abia in dupa-amiaza de 27 aprilie.

Uniunea Sovietica a recunoscut producerea exploziei abia dupa trei zile, cand norul radioactiv a ajuns deasupra Suediei, care a alertat intreaga lume.

Sursa foto: ziare.com

Bogdan Tupilat

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri