Nouă plângere la Comisia Europeană privind distrugerea ariilor naturale protejate ale României

Organizațiile pentru protecția mediului Agent Green, ClientEarth și EuroNatur au depus astăzi o nouă plângere la Comisia Europeană în care expun, cu noi dovezi, dimensiunea catastrofală a exploatării ilegale a pădurilor din ariile naturale protejate din România.

Plângerea este îndreptată împotriva Ministerului Mediului și critică lipsa de acțiune privind exploatarea forestieră intensivă a pădurilor naturale din zonele protejate, inclusiv în păduri virgine, ceea ce a condus în timp la pierderea ireversibilă de habitate și specii.

Acțiunea în justiție este o continuare a plângerii anterioare depuse de aceleași organizații ecologiste care au dus în luna februarie a anului curent la demararea de către Comisia Europeană a procedurilor de infringement împotriva autorităților române pentru nerespectarea sistemică și continuă a protejării pădurilor. Acestă procedura duce la plata unor amenzi uriașe de către statul român, din banii contribuabililor, până la intrarea în legalitate. Până în prezent, nu a fost făcută nicio declarație oficială legată de măsurile pentru evitarea penalităților din cadrul infringementului.

„Noua plângere oferă Comisiei Europene noi dovezi care arată că exploatarea ilegală provoacă o criză profundă de mediu care afectează multe arii naturale protejate din România. Sperăm că aceasta va oferi Comisiei suficiente dovezi pentru o intervenție rapidă, deoarece aceasta ar putea fi ultima noastră șansă de acțiune înainte ca deteriorarea la scară națională a acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă”, a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv al EuroNatur.

Dovezile obținute de grupurile ecologiste expun impactul devastator al exploatării pădurilor din siturile Natura 2000 Făgăraș, Domogled, Maramureș și Nordul Gorjului de Vest, unde majoritatea habitatelor analizate au prezentat semne severe de deteriorare. În Maramureș, au fost documentate chiar și tăieri rase pe o suprafață de peste 10.000 de hectare, adică o arie mai mare decât orașul Paris.

 „Există munți întregi, unde habitatul forestier a fost complet înlăturat și odată cu acesta, întreaga viață sălbatică. Avem nevoie de o intervenție rapidă din partea Comisiei pentru a începe aplicarea corectă a directivelor privind natura în România”, a spus Veronica Tulpan, coordonator campanii – Agent Green.

Reprezint Agent Green în mai bine de 60 de procese pentru acces la informații secretizate privind distrugerea planificată din ariile protejate și pentru a suspenda planurile de exploatare. Cu încălcarea legislației, autoritățile din România continuă să permită exploatări silvice fără luarea în considerare a obiectivelor specifice de conservare a speciilor și habitatelor din ariile protejate la nivel comunitar, care ar trebui să fie protejate cu prioritate, fapt remarcat și de instanțele de judecată care au suspendat unele amenajamente silvice pentru acest motiv, cum ar fi Avrig, Domogled, Lerești, unde Noua plângere depusă astăzi la Comisia Europeană arată este esențială pentru a pune autoritățile române pe drumul cel bun”, a încheiat Cătălina Rădulescu, avocatul Agent Green.

România adăpostește două treimi din pădurile primare și seculare ale Europei din zona de climă temperată. Aceste prețioase ecosisteme, apărate de legislația europeană ca arii protejate de tip situri Natura 2000, sunt distruse sistematic și în mod planificat prin operațiuni de exploatare pe scară largă aprobate chiar de Ministerul Mediului.

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocatul ClientEarth pentru animale sălbatice și habitate, a declarat într-o conferință de presă organizată astăzi de cele trei organizații pentru protecția mediului:

„Exploatarea intensivă, realizată sau aprobată de regia națională a pădurilor Romsilva, a provocat deteriorarea gravă a habitatelor și a speciilor protejate în conformitate cu directivele UE privind natura. Exploatarea forestieră din ariile protejate a fost și continuă să fie o amenințare permanentă pentru ecosistemele unice europene și sa încalce flagrant legislația UE. Cazul precedent pe care l-am câștigat pentru a proteja Pădurea Bialowieza din Polonia ne dă speranță. S-a dovedit cât de eficientă poate fi legislația europeană în protejarea valorilor naturale inestimabile ale continentului nostru”.

Informații  generale:

  • Inventarul PRIMOFARO (Primary and Old Growth Forest Areas of Romania), o analiză a EuroNatur și Agent Green, relevă că distrugerea pădurilor progresează rapid.
  • România are încă are peste 525.000 de hectare de păduri potențiale seculare și primare, adică mai mult decât orice alt stat membru al UE (în afara Scandinaviei).
  • Aproximativ 300.000 de hectare de pădure din România sunt situri Natura 2000. Multe animale protejate, cum ar fi carnivorele mari strict protejate (râs, lup, urs), barza neagră, bufnițele, ciocănitoarele, liliecii și gândacii depind de ele pentru a supraviețui.
  • În ciuda eforturilor grupurilor societății civile din România de a stopa exploatarea ilegală, situația a continuat să se deterioreze. Inventarul Forestier Național arată că, pe lângă cele 18 milioane m3 de lemn recoltat legal, alte 8,8 milioane m3 de material forestier au lipsit anual între 2009 și 2013, iar între 2014 și 2018 s-a ajuns la 20,6 milioane m3 de lemn lipsă, anual.
  • Campania „SaveParadiseForests” are ca scop protejarea celor mai valoroase păduri seculare ale Carpaților, în special a celor din România. Este coordonată și realizată în comun de ONG-urile EuroNatur (Germania) și Agent Green (România).

 Despre EuroNatur:

EuroNatur este o fundație de conservare a naturii cu sediul în Radolfzell, Germania.

„Eforturile noastre pentru o Europă cu râuri curgătoare, păduri străvechi și o varietate bogată de peisaje culturale sunt transfrontaliere; susținem organizațiile locale de conservare și creăm rețele internaționale între ele. Împreună cu rețeaua noastră de parteneri la nivel european, creăm soluții care permit oamenilor să trăiască și să lucreze în armonie cu natura. Scopul nostru este o rețea puternică care sa se implice  în protejarea moștenirii noastre naturale europene”, spun aceștia.

Despre Agent Green

Asociația Agent Green este un ONG pentru protecția mediului și conservarea biodiversității înființat în 2009 în România. Înființat pentru a proteja Munții Retezat, unul dintre ultimele peisaje forestiere intacte din climatul temperat al Europei, Agent Green s-a implicat în investigații, cooperare strategică și campanii eficiente, orientate spre a aduce o schimbare pozitivă și de durată pentru natură

Despre ClientEarth:

ClientEarth este o organizație care folosește puterea legii pentru a proteja oamenii și planeta.

„Suntem avocați internaționali care găsesc soluții practice pentru cele mai mari provocări de mediu din lume. Luptăm împotriva schimbărilor climatice, protejăm oceanele și animalele sălbatice,  ecologizăm energia, facem sectorul de afaceri mai responsabil și impulsionăm transparența guvernamentală. Considerăm că legea este un instrument pentru schimbarea pozitivă. De la birourile noastre din Londra, Bruxelles, Varșovia, Berlin și Beijing, lucrăm asupra legilor, de la  propuneri până la implementarea lor. Iar când aceste legi sunt încălcate, mergem în instanță pentru a le pune în aplicare”, au explicat reprezentanții ONG-ului.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri