Planctonul asigură 50% din oxigenul de pe Terra

Planctonul asigură jumătate din oxigenul necesar vieții pe Terra, se arată în cel mai recent și mai complex studiu realizat până acum privind aceste forme de viață. Pentru colectarea probelor, echipa internațională de cercetători a petrecut trei ani și jumătate la bordul goeletei Tara. Cercetătorii au străbătut 87.000 de mile marine (echivalentul a 140.000 de kilometri) și au strâns 210 probe. Proiectul, denumit Tara Ocean Project, a reunit cercetători din 18 institute științifice, informează yibada.com.

plancton

Planctonul se află la baza lanțului trofic marin, servind ca hrană pentru multe animale marine, între care și balenele albastre, și totodată, planctonul produce tone de oxigen prin fotosinteză. Chris Bowler, expert în genomică la Departamentul de Biologie al École Normale Supérieure și la National Center for Scientific Research din Franța, a explicat faptul că minusculul plancton reprezintă elementul esențial al „sistemului de susținere a vieții” pe Pământ.

Planctonul conține variate tipuri de organisme marine, cum sunt bacterii, virusuri, plante, larve de pește și animale. „Temperatura este cel mai important factor de mediu determinant pentru compoziția acestor comunități”, a declarat Bowler. Cu ocazia studiului, oamenii de știință au finalizat și proiectul de secvențiere a ADN și au identificat aproximativ 40 de milioane de gene de plancton. Pentru comparație, microbiomul uman din intestine conține aproximativ 10 milioane de gene, a precizat Shinichi Sunagawa de la European Molecular Biology Lab din Heidelberg, Germania, care a participat la redactarea studiului.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că cele mai multe dintre interacțiunile organismelor din plancton sunt relații parazitare, constatându-se o distribuție largă a virușilor. Potrivit oceanografului Jennifer Brum, Universitatea din Arizona, fiecare pahar cu apă de mare conține aproximativ 200 de milioane de viruși. Aceștia infectează în jur de 20 de milioane de bacterii. Oamenii de știință au identificat peste 5.000 de populații de viruși în apele de suprafață ale oceanelor. Cu toate acestea, doar 39 de populații de microorganisme au fost noi tipuri de viruși.

Citește și:

Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari

Aciditatea oceanelor, monitorizată în premieră cu ajutorul sateliților

Organismele din oceane, la un pas de extincție în masă

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri