Pentru o mai buna planificare a consevarii biodiversitatii din China, Administratia pentru Protectia Mediului (SEPA) a preluat conducerea Proiectului Strategic si de Actiune pentru Biodiversitatea Nationala a Chinei (NBSAP), impreuna cu alte ministere asociate, informeaza agentia Xinhua. Vicepremierul Song Xiaoqing a dezvaluit acest plan in cadrul seminarului pe tema biodiversitatii si problemei schimbarilor climatice care a avut loc miercuri, 6 martie.
NBSAP va fi o versiune updatata a Planului pentru Conservarea Biodiversitatii (BCAP), care a fost promovat si implementat in tara in 1994.
In opinia vicepremierului, NBSAP va contine sapte parti, incluzand status quo-ul, analiza problemei, strategia si prioritatile. Mai multe sectiuni vor fi dedicate unor subiecte speciale despre ariile cheie si prioritatile in ceea ce priveste implementare Conventiei Natiunilor Unite despre Diversitatea Biologica, pe care China l-a ratificat in 1993.
Song Xiaoqing subliniaza ca in timpul proiectarii NBSAP a fost stabilit un grup de lucru pentru probleme de schimbare a climei si a biodiversitatii pentru a construi Strategia si planul de Actiune al Chinei pentru Biodiversitate si Schimbare Climatica, din cadrul Programului National de Schimbare Climatica din China.
El a explicat la unui seminar ca „Grupul va analiza situatia curenta privind pastrarea biodiversitatii si adaptarea la schimbarile climatice. Pe baza concluziilor se vor propune prioritati si un plan strategic si de actiune care contine o serie de masuri de sustinere.”
Habitat pentru 17.3000 de specii de plante fluorescente si a 667 de vertebrate, China este una din tarile cu cea mai bogata biodiversitate din lume, laudandu-se cu foarte multe specii unice, printre care exemplare foarte vechi de flora si fauna , dar si de animale rare.
Dupa statisticile SEPA, 2395 de rezervatii naturale au fost infiintate pana la sfarsitul anului 2006. Acestea acopera 1515 milioane de km patrati, care reprezinta cam 15.2% din suprafata totala de pamant a Chinei.
Intre timp, actiuni de plantare de copaci, reimpadurire, initiative de control a poluarii, programe de dezvoltare si altele au contribuit activ la controlul emisiilor cu efect de sera si la reducerea pierderilor in biodiversitate.