Lamaia verde adaugata in oceane ar putea stopa acumularea de dioxid de carbon din atmosfera, conform anuntului facut de un cercetator in cadrul unei reuniuni pe tema schimbarilor climatice, desfasurata la Manchester, informeaza The Guardian.
Conform aceluiasi cercetator, solutia functioneaza si pentru cealalta problema grava ce afecteaza oceanele: aciditatea. Proiectul cunoscut sub numele de Cquestrate a fost gandit de Tim Kruger, un fost consultat in management.
„Aceasta este o idee care nu va opri doar ceasul pentru dioxidul de carbon, ci poate chiar sa il intoarca”, a explicat Tim Kruger, care a adaugat si ca deversarea unei cantitati mari de lamaie verde in oceane este in prezent ilegala.
Schema gandita de Kruger actioneaza prin amplificarea capacitatii oceanelor de a absorbi dioxidul de carbon, fara a-i creste aciditatea. Acest lucru ar putea fi posibil prin transformarea formatiunilor de calcar in lamaie verde, printr-un proces similar celor folosite in industria cimentului. Sucul de lamaie verde reactioneaza cu dioxidul de carbon dizolvat, transformandu-l in ioni de biocarbonat si reducand astfel aciditatea apei.
Cercetatorul recunoaste ca exista piedici care trebuie depasite: aproximativ 10 kilometri cubi de calcar ar trebui procesate in fiecare an, iar planul ar functiona doar daca CO2-ul rezultat din productia lamailor verzi ar putea fi capturat si depozitat.
Planul lui Kruger este unul dintre cele 20 de proiecte inovatoare prezentate la Manchester. Un grup de experti prezidat de Lordul Bingham, fostul Lord-sef al comitetului de Justitie al Marii Britanii, va selecta cele mai promitatoare 10 idei. Acestea vor fi incluse intr-un raport ce va circula pe la cei care se ocupa de strategii de mediu in cat mai multe tari ale lumii.
Oceanele sunt o parte cheie a ciclului natural al carbonului. Aproape o jumatate din dioxidul de carbon emis anual de oameni este absorbit de oceane. Din acest motiv, apa oceanelor este un bun barometru pentru ritmul schimbarilor climatice.
Foto: www.svgopen.org