KDF Energy cere instantei sa stabileasca daca certificatele CO2 sunt marfuri sau valori mobiliare

KDF Energy, trader de certificate de emisii CO2, a contestat in instanta avizul Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin care certificatele au fost incadrate drept valori mobiliare si a cerut stabilirea modalitatii de taxare a tranzactiilor cu aceste titluri, considerate marfuri de ministerele Finantelor si cel al Economiei, informeaza Mediafax.

"Am apelat la Curtea de Apel deoarece vrem sa se stabileasca odata pentru totdeauna daca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera sunt valori mobiliare, cum spune CNVM, sau marfuri, asa cum sunt catalogate de Ministerul de Finante si de Ministerul Economiei. Vrem sa se stabileasca un punct de vedere comun, pentru ca daca sunt considerate marfuri se plateste TVA la tranzactionare, iar daca sunt valori mobiliare nu se mai plateste. Nu conteaza modalitatea de tranzactionare a certificatelor, ci fiscalitatea. Noi nu avem nimic impotriva CNVM sau a ministerelor, ci vrem sa cada la un comun acord. Acum vrem sa vedem si ce spune instanta pe aceasta tema. Macar vom avea trei puncte de vedere, dintre care unul al justitiei", a declarat directorul general al KDF Energy, George Brailoiu.

El a mentionat ca daca nu se va ajunge la un punct de vedere comun piata certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera ar putea fi blocata.
"Daca nu stim cum se taxeaza certificatele ajungem sa pierdem increderea pe care o au contrapartile noastre externe. In plus, daca cumpar certificatele de pe o bursa externa nu platesc TVA, insa daca cumpar din afara bursei (bursei din Romania – n.r.) suport TVA-ul de la mine. In alte tari certificate sunt considerate valori mobiliare, insa autoritatile de acolo au un punct comun asupra modalitatii de taxare", a afirmat Brailoiu.

CNVM a inregistrat in luna februarie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare si a stabilit ca transferul acestora se va desfasura exclusiv prin brokeri autorizati. Ca exceptie, operatorii de instalatii poluante, carora le sunt alocate certificate de emisii, vor putea efectua tranzactiii cu aceste instrumente prin intermediul unui intermediar si pe cont propriu.

Anterior actiunii in instanta, KDF Energy a facut o plangere la CNVM, contestand avizul, insa solicitarea a fost respinsa. Comisia a raspuns ca a emis avizul avand intrucat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera ofera titularului lor un drept de creanta si sunt considerate titluri de valoare garantate de o autoritate guvernamentala.

Totodata, CNVM a mentionat ca pentru aceste certificate se aplica prevederile legislatiei pietei de capital. Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzactionate ca activ suport din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenta la o zi si livrare fizica in ziua urmatoare. Consiliul de Administratie al BVB a aprobat joi tranzactionarea acestor certificate si la Bucuresti.

Primele tranzactii cu certificatele de emisii de gase cu efect de sera la bursa din Sibiu au fost realizate de KDF Energy si firma de brokeraj Intercapital Invest. Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.
Pentru perioada 2008 – 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasa valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.

Dupa numarul de certificate alocate pentru perioada 2008 -2012 cei mai mari poluatori din Romania sunt ArcelorMittal Steel Galati – aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni – 34 de milioane, Complexul Energetic Rovinari – 28 de milioane, Electrocentrale Deva – 20 de milioane, Complexul Energetic Craiova – Isalnita – 17 milioane, RAAN Sucursala Romag Termo – 14 milioane, Lafarge Medgidia – 12,3 milioane, Arpechim Pitesti – 9,6 milioane, potrivit datelor bursei din Sibiu.

La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzactionarea acestor certificate sunt Bluenext, European Climate Exchange si Intercontinental Exchange.

spot_img

Ultimele știri